“Adik Tak Tahan, Hari-Hari Kena”

Ahli keluarga Abdul Aziz Aznam, 20, anggota tentera yang meningg4l dunia selepas terj4tuh dari tingkat tiga bangunan kediaman sebuah kem tentera di Batu Pahat, Johor semalam, mahu siasatan kejadian itu dijalankan dengan adil.

Abang mangsa, Mohamad Amirulnaim Aznam, 23, berkata, mereka sekeluarga menyerahkan kepada polis sepenuhnya, namun meletakkan harapan tinggi agar kem4tian adiknya itu terbela.

“Harap pihak-pihak yang bertanggungjawab dapat sias4t dengan betul dan telus mengikut undang-undang, biarlah ada keadilan dalam sias4tan itu nanti.

“Buat masa ini, tiada apa yang boleh kami lakukan kerana tidak tahu kedudukan sebenar kejadian, jadi kami serahkan sepenuhnya kepada polis dan tentera untuk menyi4sat,” katanya ketika ditemui di kediamannya di Bandar Baru Putra, Bercham di sini hari ini.

Mohamad Amirulnaim berkata, sebelum ini, arwah pernah menyatakan hasrat berhenti daripada berkhidmat dalam pasukan tentera kerana tidak tahan kena ‘r4gging’.

Bagaimanapun katanya, mereka menganggap ia bukan satu masalah yang ser!us dan menasihati arwah untuk terus bert4han.

“Saya perasan sejak Disember tahun lepas, dia selalu cakap tak tahan duduk sana, hari-hari kena, tapi kami anggap itu perkara biasa, sehinggalah arwah ambil keputusan untuk pulang ke rumah dan duduk di sini selama lebih enam bulan.

“Sepanjang tempoh dia di rumah, dia nampak betul-betul ceria, tolong mak dan adik beradik lain buat kerja, jadi bila dia beritahu sekali lagi yang dia nak berhenti, kami tak sampai hati dan bersetuju dengan keputusannya itu,” katanya.

Dia berkata, anak bongsu daripada tiga beradik itu pulang ke kem pada 28 Ogos lalu untuk melapor diri dan dengan harapan dapat menguruskan proses tamat perkhidmatan.

“Saya dan mak yang hantar dia sampai ke pintu kem, bila semuanya selesai kami pun pulang, tapi tak sampai 24 jam, keesokan pagi sekitar jam 3 pagi saya dapat panggilan yang adik j4tuh dari tingkat tiga bangunan.

“Saya dan mak menyusul ke hospital dan ketika itu keadaan adik sungguh meny4yat hati, dia dah tak sedarkan diri,” katanya.

Beliau berkata, Allahyarham mula menjalani latihan pada 2018 lalu dan memang bercita-cita untuk menjadi anggota tentera kerana mahu mengikut jejak arwah bapa mereka, Aznam Ariffin yang meningg4l dunia dua tahun lalu.

Menurutnya, sebelum kembali ke kem, arwah menyimpan motosikal kesayangannya di dalam bilik, seolah-olah petanda dia tidak akan pulang lagi.

“Kami redha dengan kejadian ini, namun sedikit terk!lan kerana kami hantar dia dalam keadaan yang sihat, tetapi pulang dengan keadaan begini pula,” katanya.

Allahyarham dijadualkan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Tanjung Rambutan, malam ini selepas urusan bedah si4sat selesai di Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI), Batu Pahat, Johor.

Allahyarham Abdul Aziz mengh3mbus naf4s ter4khir pada jam 2.30 petang semalam selepas sembilan hari mendapat rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) HSNI akib4t keced3raan par4h pada bahagian kepala dan badan.

Anggota tentera itu dipercayai bert!ndak t3rjun dari bangunan berkenaan akib4t tidak tah4n menjadi mangsa bul! di kem terbabit.

Menurut perkongsian laman sosial Facebook milik Adin Rashid, Abdul Aziz dilaporkan tidak hadir bertugas sejak enam bulan lalu sebelum diarahkan lapor diri ke kem tersebut pada 28 Ogos lalu.

Terdahulu, Timbalan Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Superintendan Muhammad Izzudin Rungai dilapor berkata, si4satan pihak polis masih diteruskan dari semua aspek untuk mengenal pasti punca m4ngsa mengambil tindakan sedemikian.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/100091/BERITA/Tragedi/Adik-tak-tahan-hari-hari-kena © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf