Berita baik skuad Harimau Malaya

KUALA LUMPUR: Ketibaan pemain berdarah campuran, Dion Cools pada Khamis ini boleh dianggap sebagai penyel4mat buat skuad Harimau Malaya yang sedang berd3pan krisis di bahagian bent3ng pertahanan dalam sa!ngan Piala Suzuki AFF 2020 di Singapura.

Kehadiran pemain kelab Denmark, Midtjylland itu tepat pada masanya selepas dua ‘kereta kebal’ pasukan kebangsaan iaitu kapten Aidil Zafuan Abd Radzak dan Shahrul Saad yang dihimpit masal4h keced3raan bakal terlepas 4ksi hidup mati berd3pan Indonesia di Stadium Nasional Singapura, Ahad ini.

Cools dijangka bergandingan dengan Dominic Tan di bahagian pertahanan tengah selepas Junior Eldstal yang boleh bermain di posisi itu turvt berg3lut dengan keced3raan.

Ketua jurulatih Harimau Malaya, Tan Cheng Hoe juga menagih sentuhan daripada pemain kacukan Malaysia-Belgium berusia 25 tahun itu untuk memberi impak terbaik buat pasukan yang kini berd3pan misi suk4r di pentas Piala Suzuki AFF 2020.

Malah, bekas pengendali Kedah itu juga berharap Cools dapat menyesuaikan diri dengan cepat bersama pasukan termasuk dari segi perbezaan masa dan cuaca di Singapura selepas sebelum ini ber4ksi di Eropah.

“Saya fikir kedua-dua mereka (Aidil dan Shahrul) akan tersisih dari 4ksi berd3pan Indonesia dan kita juga harap mereka boleh sertai pasukan secepat yang boleh. Tapi paling penting kita ken4 fokus untuk 4ksi berd3pan Indonesia.

“Memang kita rasa kehilangan kedua-dua tonggak utama itu memberi k3san besar kepada pasukan dan sudah pasti kita harap Cools dan Dominic dapat membentuk kombinasi yang baik.

“Kita harap Cools boleh bagi ‘cool’ kepada pasukan dan dari segi pengalaman. Kita nampak dia boleh membantu pasukan terutama situasi sekarang kita hilang ramai tonggak,” katanya pada sidang media secara maya, hari ini.

Semalam, Cheng Hoe menges4hkan Aidil dan Shahrul berd3pan keced3raan hamstring ketika berd3pan Vietnam, kelmarin dan memerlukan masa untuk pulih sepenuhnya.

Harapan kini diletakkan ke atas bahu Cools terutama apabila dia mempamerkan persembahan cemerlang ketika kali pertama membuat penampilan bersama skuad Harimau Malaya ketika kempen kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Jun lalu.

Sumber : BH