Dapat Lampu Hijau

Kuala Lumpur: “FAS (Persatuan Bolasepak Selangor) bukan punca dia (Mohamadou Sumareh) lari dari Pahang dan tawaran kami itu ikut cara yang betul dan tak salah.”

Demikian penjelasan diberikan Setiausaha Agung FAS, Dr Johan Kamal Hamidon yang mempertahankan tindakan pihaknya menawarkan kontrak kepada Sumareh sebelum ini.

Katanya, tidak timbul campur tangan banyak pihak termasuk Pengarah Teknikal Selangor (TD), Micheal Feichtenbeiner atau Exco FAS ketika melakukan proses rundingan dengan pemain naturalisasi negara itu.

Menurutnya, beliau sendiri diberi ‘lampu hijau’ oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) untuk memulakan rundingan bersama Sumareh sekaligus menafikan dakwaan sesetengah pihak yang mengaitkan FAS punca tonggak itu ‘lari’ meninggalkan skuad Tok Gajah.

“Bagi pihak FAS kita tak langgar apa-apa peraturan. Saya pun siap minta kebenaran daripada FAM lagi, sebelum berunding dengan Sumareh untuk tahu tentang status dia.

“Dari pihak Selangor kita nak buat sesuatu dengan cara betul dan saya difahamkan kita boleh berunding dengan Sumareh berdasarkan perbualan saya dengan pengurusan tertinggi FAM.

“Saya boleh jamin itu bukan puncanya (FAS punca Sumareh tinggalkan Pahang). Cuma saya tak boleh cerita lebih sebab nanti akan jadi lebih besar. Masalah dia dengan Pahang kami tak masuk campur,” katanya ketika dihubungi Arena Metro, semalam.

Mengulas mengenai pendedahan pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkenaan tawaran gaji AS$17,000 (RM70,482) kepada Sumareh, Johan mengakui ia adalah benar.

“Seperti saya kata tadi, kita tak langgar apa-apa kesalahan. Tawaran itu biasa seperti kami tawarkan kepada mana-mana pemain lain. Sama ada dia nak terima atau menolak itu terpulang kepada Sumareh.

“Berkaitan proses rundingan yang dibuat sendiri Feichtenbeiner tak salah, kerana beliau adalah TD dan tahu apa corak dan DNA yang sesuai untuk Selangor.

“Bila kita merancang untuk tahun depan, kita akan merisik beberapa pemain tapi kita tak tandatangan sesiapa pun, cuma kita merisik mereka dan lihat apa faedah yang mereka boleh dapat kalau main dengan kita.

“Jadi Feichtenbeiner ini memang terbabit secara langsung dalam beberapa sesi rundingan kerana beliau yang akan rancang persediaan Selangor untuk musim depan,” katanya.