De Paula hanya masuk untuk “berlakon”

Singapura: Impian skuad Harimau Malaya untuk mengulangi pencapaian tiga tahun lalu mara ke pentas final akhirnya berkecai selepas gag4l melepasi peringkat kumpulan apabila tumbang 1-4 di tangan Indonesia di Stadium Nasional Singapura, di sini, malam tadi.

Malaysia yang memerlukan tiga mata penuh untuk mara ke separuh akhir dari Kumpulan B gag4l menandingi kepantasan pemain-pemain Indonesia yang ditunjangi kebanyakannya pemain muda di bawah kendalian Shin Tae Yong dari Korea Selatan.

Malah, kekal4han itu juga menam4tkan rekod dua kemenangan skuad negara ke atas Indonesia sejak 2019 selepas Malaysia menang 3-2 dan 2-0 dalam kempen Pusingan Kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 sebelum ini.

Dalam 4ksi itu, tonggak kacukan yang ber4ksi untuk FC Midtjylland di Liga Denmark, Dion Cools diturunkan buat pertama kali dan digandingkan bersama Junior Eldstal di bent3ng pertahanan sekali gus mengenepikan Dominic Tan di bangku simpanan.

Selain itu, jurulatih negara Tan Cheng Hoe turvt merombak bahagian ser4ngan apabila meletakkan Syafiq Ahmad sebagai peny3rang tunggal dengan dibantu Faisal Halim dan R Kogileswaran di bel4kangnya.

Percaturan itu tampak membuahkan hasil pada mulanya apabila Kogileswaran meletakkan skuad negara di depan hasil percub4an deras yang gag4l ditampan Nadeo Arga Winata pada minit ke-13.

Indonesia yang meng!kat Vietnam tanpa jaringan sebelum ini tidak pat4h semangat apabila berjaya b4ngkit menyamakan kedudukan menerusi Irfan Jaya selepas menerima hantaran Witan Sulaeman di minit 36.

Gol penyamaan itu nyata membakar semangat anak didik Tae Yong, dan Irfan sekali lagi mencetak nama sel4ku penjaring di penghujung babak kedua untuk menambah tek4nan buat Malaysia.

Skuad Harimau Malaya yang wajib membvru tiga mata mengubah strategi permainan apabila men0lak Cools di bahagian tengah dan memasukkan Dominic Tan bagi mengisi posisi pertahanan dengan Safawi dikeluarkan pada babak kedua.

Bagaimanapun percaturan itu tidak berhasil apabila skuad Garuda menambah gol ketiga selepas empat minit babak kedua bersambung hasil remb4tan Pratama Alif Rifai untuk ‘melemaskan’ Khairul Fahmi Che Mat buat kali ketiga.

Ketinggalan tiga gol memaksa Cheng Hoe memasukkan Guilherme De Paula dan Akhyar Rashid bagi menambah sengat dan hasilnya jent3ra hadapan kembali menyengat dengan beberapa siri percub4an.

Kemasukan penyerang naturalisasi negara tersebut tidak memberi apa-apa kesan kepada bahagian serangan Malaysia, malah beliau hanya mempamerkan adegan “lakonan” apabila sedikit dikasari pemain lawan. Peminat bola sepak Malaysia semakin jemu dengan “lakonan” tersebut. Beliau sepatutnya menyerlahkan ketajaman pada bahagian ser4ngan Malaysia tetapi ianya tidak berlaku seperti yang diharapkan.

Kelekaan Junior di minit 80 hampir menghadiahkan gol keempat namun mujur Dominic sempat mengeluarkan bola dari kawasan bah4ya untuk memberikan sepakan sudut buat law4n.

Begitupun, seminit kemudian tonggak gantian Elkan Baggot menambah der!ta kem negara apabila bijak memanfaatkan sepakan penjuru menerusi t4ndukan yang tepat menuju ke sas4ran.

Sumber – Penulis