Ia satu kegan4san – Pengajar Teknikal FIFA

Kuala Lumpur: Tindakan pemain pertahanan Johor Darul Ta’zim (JDT) Shane Lowry yang meng4sari peny3rang Terengganu FC (TFC) Jordan Mintah pada 4ksi separuh akhir pertama Piala Malaysia 2021 jelas satu perwatakan kegan4san dalam bola sepak.

Pandangan itu dilont4rkan bekas Pengerusi Jawatanku4sa Pengadil Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Subkhiddin Mohd Salleh, yang mengakui ‘kegan4san’ dilakukan pemain import dari Australia itu boleh diken4kan huku-man ber4t.

“Keputusan terhadap tindakan itu semua orang sudah boleh tahu, tak perlu kita sebut. Ini adalah konsep tindakan gan4s, kerana bola tidak dimainkan ketika itu. Ceritanya berbeza jika ia berlaku semasa dalam permainan maka ia menunjukkan benar-benar ingin mencab4r bola.

“Tetapi ini bola tiada di situ, ‘out of play’ dan dia (Lowry) bertindak sebegitu. Ia adalah kel4kuan yang gan4s ibarat men0lak pengadil, konsep yang sama,” katanya sambil menambah pengadil perlu ber4ni mengambil tind4kan terhadap kel4kuan sedemikian.

Tenaga pengajar bahagian teknikal pengadil Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (Fifa) itu berkata ins!den pemain berkel4kuan gan4s, adalah masal4h yang berulang kali terjadi dalam kancah Liga Malaysia (Liga-M), sejak kebel4kangan ini.

Mengambil pert3mbungan antara TFC dan JDT di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kuala Terengganu itu semalam sebagai contoh, bekas pengadil elit Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) dan kebangsaan itu berkata sekurang-kurangnya tiga ins!den kegan4san berlaku dan tidak seharusnya dibiarkan begitu saja.

“Pengadil jangan t4kut, kerana semua boleh menerima kalau dia membuat satu keputusan yang betul. Ia tidak akan menjadi masal4h, tidak akan timbul isu atau sk4ndal. Jika (pemain) ken4 g4ntung sekali pun, orang boleh terima sebab ia adalah keputusan yang betul.

“Tetapi bila keputusan yang dibuat itu tidak betul, memang akan mengundang kec4man, apat4h lagi jika dalam satu perlaw4nan ada tiga isu tidak sepatutnya berlaku. Kalau ins!den itu berlaku depan mata, tidak sepatutnya dia tidak tahu jawapan yang sepatutnya dia berikan,” katanya.

Pada 4ksi malam tadi, Lowry bertindak melu-ru ke arah Mintah sebelum men4rik baju dan men0lak pemain dari Ghana itu yang terb4ring ke padang pada minit ke-71, sekali gus menc3tuskan suasana teg4ng, namun tiada layangan kad sebagai am4ran kepadanya oleh pegawai perlaw4nan Tuan Mohd Yaasin Tuan Mohd Hanafiah.

Ins!den tersebut antara beberapa ‘kegan4san’ yang berlaku pada 4ksi yang berk3sudahan 1-1, dengan ia turvt men4rik perh4tian pemilik JDT Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang berpendapat pengadil berken4an tidak menunjukkan mutu pengadilan yang baik.

Sumber : BH