Jaringan itu sudah memadai – Mora

Kuala Terengganu: Pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora menyifatkan pertemuan dengan Terengganu FC (TFC) pada 4ksi separuh akhir pertama sa!ngan Piala Malaysia malam tadi adalah perlaw4nan yang begitu suk4r buat anak buahnya.

Jurulatih kelahiran Mexico itu berkata, pasukannya hampir dihukum dengan 4ksi hebat dipamerkan pemain TFC terutama pada babak pertama sehingga skuadnya ketinggalan dengan jaringan awal tuan rumah.

Bagaimanapun jurulatih berusia 42 tahun itu meluahkan nada kegembiraan selepas pemainnya kembali b4ngkit mendapat rentak dengan corak permainan tersusun dan bertenaga terutama pada babak kedua sebelum berjaya menyamakan kedudukan.

“Malam ni (malam tadi) boleh d!katakan sebagai perlaw4nan yang begitu suk4r buat kami, ber4ksi dalam keadaan padang yang baik dan kualiti pemain TFC yang bermain pantas dan meny3rang di bahagian sayap, kita hampir dihukum.

“Tambahan pula pemain kami tidak bermula dengan baik pada awal permainan sehingga minit ke-15 dengan 4ksi sedikit kelam kabut menyebabkan kami bol0s dengan jaringan awal tuan rumah yang memanfaatkan peluang terhidang.

“Namun saya lega apabila pemain berjaya b4ngkit untuk menjaringkan gol, selepas jaringan itu, saya lihat 4ksi separuh masa kedua milik kami, sepatutnya tambahan jaringan dapat dihasilkan pemain, tapi keputusan itu sudah memadai bagi kami untuk pulang ke Johor sebelum 4ksi separuh akhir kedua pada Jumaat ini,” kata Mora selepas berakhir perlaw4nan.

Dalam perlaw4nan berintensiti tinggi yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin itu, peny3rang import TFC kelahiran Ghana, Jordan Mintah menggamatkan 20,000 peminat setia skuad Penyu apabila meled4k gol pada minit kelapan melalui t4ndukan mengelirukan sebelum pemain kelahiran Brazil, Bergson Da Silva menyamakan kedudukan buat pasukannya pada minit ke-50 untuk menjadikan kedudukan 1-1 kekal hingga tamat perlaw4nan.

Ketika ditanya peluang buat pasukannya untuk mara ke pentas final musim ini selepas membawa bekalan satu gol, Mora tanpa berselindung menyifatkan skuadnya berada pada landasan terbaik untuk meny!ngkirkan skuad kendalian Nafuzi Zain itu sekali gus membal4s d3ndam episod mal4ng tew4s secara agregat 3-2 juga pada 4ksi sama pada 2018.

“Pemain perlu el4k daripada bol0s kerana kita tahu corak permainan TFC lebih meny3rang dan pantas, ini menyuk4rkan kami, mereka juga ada pemain senior dan muda yang bagus.” katanya.

Sumber : HM