JDT Manfaat Penalti

Johor Darul Ta’zim (JDT) mengukuhkan kedudukan di persada Liga Super selepas menewaskan Pahang 3-2 di Stadium Darul Makmur, di sini, sebentar tadi.

Tiga gol pada separuh masa pertama sudah cukup untuk memastikan kemenangan buat skuad Harimau Selatan.

Pada perlawanan itu, pelawat tidak menunggu lama untuk membol0si gawang tuan rumah menerusi Leandro Velazquez hasil sepakan percuma yang menew4skan penjaga gol, Mohd Sharbinee Allawee Ramli seawal minit keempat.

Pada minit ke-14, pintu gol tuan rumah dibol0si kali kedua yang dijaringkan oleh peny3rang, Muhammad Ramadhan Saifullah Usman.

Pemain tengah Harimau Selatan, Gonzola Gabriel menambah duk4 skuad Tok Gajah apabila mudah menyempurnakan penalti selepas Muhammad Ramadhan dij4tuhkan oleh Herold Goulon pada minit ke-34.

Ters3ntak tiga gol itu, tuan rumah mula mengatur strategi dan ser4ngan yang menghasilkan gol menerusi Mohd Faisal Abdul Halim bagi meletakkan kedudukan 1-3 pada minit ke-39.

Sebelum berakhir separuh masa pertama, tandukan Goulon berjaya menew4skan penjaga gol JDT, Mohd Farizal Marlias untuk meraoatkan jur4ng 2-3.

Bersambung babak kedua, Pahang yang ketinggalan 2-3 berusaha mendapatkan gol penyamaan tetapi pertahanan kental lawan mengg4galkan usaha itu.

Misi skuad Tok Gajah untuk sekurang-kurangnya mengikat skuad Harimau Selatan gagal apabila akur tewas 2-3 di halaman sendiri.

Sumber : HM

https://www.youtube.com/watch?v=rShMyAdwK3k