KDA FC dibarisi pemain muda namun masih ketandusan satu watak penting

Alor Setar: Kedah Darul Aman FC (KDA FC) membuat kejutan apabila meng!kat empat pemain tempatan dari pasukan Penang FC bagi menguatkan barisan pertahanan dan tengah untuk sa!ngan Liga Malaysia dan Piala AFC musim depan.

Menerusi pengumuman melalui laman rasmi KDA FC semalam, KDA FC menges4hkan kemasukan Al-Hafiz Harun, Amer Azahar, Azmeer Aris dan Khairu Azrin Khazali atau digelar ‘Acong’ yang dilihat bakal memantapkan perancangan awal yang sedang direncanakan KDA FC.

Al-Hafiz Harun adalah pemain yang berasal dari Sik Kedah berusia 27 tahun dan menyertai skuad Penang FC sejak 2019.

Dua bekas pemain Penang FC yang turvt diumumkan ialah pemain pertahan kiri Azmeer Aris Nor Rashid 22, dan pemain tengah Amer Azhar 26, yang ber4ksi dengan cukup berkeyakinan meletakkan Penang FC ditangga ketiga Liga Super musim ini.

Selepas KDA FC mengumumkan tiga pemain berken4an, nama seorang lagi pemain tengah berpengalaman berusia 30 tahun iaitu Khairu Azrin Khazali pula menyusul lewat petang semalam sekali gus menceriakan suasana dalam laman media sosial.

Dia adalah antara pemain tengah berpengalaman dengan beberapa pasukan besar sebelum ini dan membina karier bola sepak bermula dari skuad Piala Presid3n PKNS.

Namanya menjadi perh4tian ketika ber4ksi bersama PKNS FC, Mel4ka United, Terengganu, Felda United FC dan memilih bersama skuad Harimau Kumbang sejak dua musim lalu.

KDA FC sebelum itu juga mengumumkan nama tiga pemain muda dari skuad Piala Presid3n Kedah yang ber4ksi bersama skuad senior Kedah yang akan diserapkan ke skuad utama pada musim ini iaitu Fikhri Zulkiflee, Kamil Akmal dan Afeeq Iqmal.

Selain nama-nama baharu yang sudah di!kat KDA FC untuk musim depan, skuad Hijau Kuning setakat ini turvt membuat pengumuman mengekalkan pemain sedia ada seperti Fayadh Zulkifli, Ariff Farhan, Asnan Ahmad, Aiman Afif, Fadzrul Danel, Loqman Hakim dan Azammuddin Akil.

Jika dilihat dari senarai pemain baharu dan lama, jelas disini KDA FC masih ket4ndusan satu watak yang sangat penting dalam satu pasukan. Jika dibandingkan dengan pasukan lain, Sarawak United memiliki Sandro da Silva, TFC memiliki Jordan Mintah, JDT memiliki Safawi Rasid tetapi Kedah masih belum mempunyai watak tersebut. Jika sebelum ini watak tersebut diisi oleh pemain lagenda mereka iaitu Baddrol Bahktiar, tetapi sekarang KDA FC harus menc0ngak satu usaha untuk mewujudkan watak tersebut.

Fadzrul Danel atau Syazwan Zainon dilihat tidak mempunyai kepakaran dalam sepakan percuma. Sejarah telah membuktikan bahawa Sandro yang juga bekas pemain Kedah sebelum ini banyak menghasilkan jaringan menerusi sepakan percuma. Satu usaha mencu-ngkil atau mencari pakar freekick oleh KDA FC harus dilakukan segera bagi memastikan pasukan mereka tidak rugi jika peluang terhidang menerusi freekick.

Sumber : HM