Keindahan bola sepak, remb4t-remb4t Gol!

ISKANDAR PUTERI: Johor Darul Ta’zim (JDT) mara ke pentas final Piala Malaysia selepas menang dengan agregat 4-1 apabila membelasah Terengganu FC (TFC) 3-0 pada 4ksi separuh akhir kedua di Stadium Sultan Ibrahim, di sini sebentar tadi.

JDT sel4ku juara bert4han akan berd3pan sama ada Mel4ka United atau KL City FC pada 4ksi final piala berprestij edisi ke-100 di Stadium Bukit Jalli, Selasa ini selepas 4ksi kedua-dua pasukan itu bermula lewat akibat g4ngguan bekalan elektrik di Stadium Hang Jebat.

Skuad Harimau Selatan yang turun tanpa perancang utama, Leandro Velazquez selepas pemain dari Argentina itu di g4ntung satu perlaw4nan akibat mengumpul dua kad kuning memaksa pengendali pasukan, Benjamin Mora menyenaraikan Safiq Rahim untuk ber4ksi di posisi tengah.

Ternyata tuan rumah tidak menunggu lama apabila membuka tirai jaringan apabila bola t4ndukan S Kunanlan pada minit keenam membolehkan Bergson Da Silva biarpun di cab4r pemain TFC bertind4k pantas mel4kukan remb4tan deras dari jarak 35 meter tepat ke penjuru kiri gol menew4skan penjaga gol, Suhaimi Husin.

Anak didik Mora membuat skuad bimbingan Nafuzi Zain terkedu pada minit ke-10 selepas bola gerakan men4rik Ariff Aiman Hanapi di posisi sayap kiri mengumpan bola kepada Bergson yang kemudian melambung bola buat Gonzalo Cabrera meremb4t kenc4ng menew4skan Suhaimi untuk meletak tuan rumah selesa mendahului 2-0.

Tuan rumah terus menggan4s pada minit ke-14 selepas tind4kan Cabrera merampas bola daripada Habib Haroon Saeed di luar kotak penalti bertind4k pantas mengumpan bola untuk Bergson yang meremb4t bola kenc4ng tepat ke penjuru kanan menew4skan Suhaimi.

Namun tuan rumah terpaksa ber4ksi dengan 10 pemain selepas Safiq dilay4ngkan kad merah oleh pengadil perlaw4nan, Muhammad Nazri Nasaruddin kerana meng4sari Faisal Halim selang seminit selepas Bergson menjaringkan gol ketiga.

Walaupun ber4ksi menent4ng 10 pemain JDT, skuad Penyu terlepas peluang terhidang untuk merapatkan jurang gol selepas Jordan Mintah gag4l menyudahkan bola selepas menyepak bola melepasi palang gol berpunc4 daripada bola umpanan Azarul Nazarith Azhar pada minit ke-36 tatkala hanya berd3pan dengan penjaga gol, Farizal Marlias.

Bersambung babak kedua, skuad Penyu bermula garang apabila mengatur ser4ngan dalam usaha merapatkan jurang gol namun kekentalan bent3ng yang diterajui Mauriico Dos Santos dan Shane Lowry tampak suk4r dirob0hkan.

Sumber : BH