Kenyataan bekas jurulatih Kedah

Kuala Lumpur: Per3butan satu tiket ke Piala AFC musim depan tampak menarik apabila ia akan dir3but pada hari terakhir sa!ngan Liga Super musim ini membabitkan Kedah Darul Aman FC (KDA FC), Penang FC dan Terengganu FC.

Berbanding senario musim sebelum ini, edisi kali ini dilihat seng!t terutama bagi mer3but kedudukan sel4ku naib juara liga selepas Johor Darul Ta’zim (JDT) menges4hkan kejuaraan lebih awal minggu lalu.

Meskipun ia hanya per3butan di tangga kedua, persa!ngan buat tiga pasukan yang berpeluang menam4tkan kempen di bel4kang JDT amat mendebarkan dengan masing-masing mahu membvru slot ke Piala AFC.

KDA dan Penang berkongsi 40 mata, namun skuad Aidil Sharin Sahak memiliki jumlah jaringan lebih banyak, sementara Terengganu pula hanya ketinggalan tiga mata di bel4kang dua pasukan dari utara tanah air itu.

Berdasarkan jadual 4ksi terakhir, Penang dan Terengganu akan bertemu sesama sendiri di Stadium Bandaraya Pulau Pinang, manakala KDA akan menanti kunjungan Mel4ka United di Alor Setar, dengan semua 4ksi terakhir liga itu berlangsung serentak Ahad ini.

Menurut bekas jurulatih kebangsaan, Wan Jamak Wan Hassan, beliau melihat skuad Harimau Kumbang dan skuad Helang Merah memiliki peluang lebih cerah dalam 4ksi itu berikutan kelebihan ber4ksi di gelanggang sendiri.

Bagaimanapun, Wan Jamak memilih KDA untuk menang ke atas Mel4ka sekali gus meraih tiket ke Piala AFC buat mengh4mpakan dua lagi pesa!ng terdekat itu.

“80 peratus saya rasa Kedah akan menang dengan Mel4ka. Kedah menang 1-0 pun akan jadi naib juara kerana momentum mereka ketika ini pada landasan tepat, walaupun beberapa keputusan dalam dua 4ksi sebelum ini tidak memuaskan.

“Penang pula saya lihat pasukan ‘under dog’ yang tiba-tiba buat kejutan tanpa disangka-sangka. Mereka boleh menang ke atas Terengganu nanti kerana, satu kelebihan tempat sendiri dan keduanya ‘mood’ pasukan cukup tinggi, dan ketiga mereka ini ‘nothing to lose’.

“Sebab apa, kejayaan berada pada kel0mpok tiga teratas ini dah kira pencapaian lu4r bi4sa Penang dan itu dah dianggap ‘juara’ di h4ti peminat mereka. Tapi kalau mereka dapat pergi Piala AFC, itu dah satu bonus.

“Buat Terengganu pula, mereka pasukan yang mengamalkan permainan cukup baik sekali. Tapi disebabkan beberapa keputusan yang dikehendaki mereka tak dapat, jadi itu merugikan mereka. Saya rasa, Penang akan menang nanti,” katanya.

Sumber : HM