Sah sarung jersi Selangor FC

KUALA LUMPUR: Selangor FC hari ini secara rasmi mendapat penjaga gol baharu, Samuel Somerville yang berhijrah dari Penang FC bagi menghadapi sa!ngan Liga Malaysia (Liga M) 2022.

Samuel atau lebih mesra dipanggil Sam berkata status Selangor FC sebagai sebuah pasukan yang besar dalam sa!ngan liga tempatan menjadi faktor utama beliau memilih untuk menyertai skuad Gergasi Merah itu.

“Apabila anda bercakap tentang bola sepak di Malaysia, saya rasa Selangor FC merupakan antara pasukan pertama yang akan disebut.

“Jadi, saya faham betapa besarnya makna bermain untuk kelab ini. Saya tahu Selangor FC mempunyai cita-cita tinggi untuk mencapai kejayaan musim hadapan dan ia sama seperti apa yang saya mahukan. Kami mahu mencapai kemenangan bersama,” katanya dalam kenyataan dikeluarkan Selangor FC hari ini.

Pemain berdarah kacukan Malaysia-England berusia 27 tahun itu juga menyeru penyokong Selangor FC agar terus kekal menyokong dan bersama pasukan berken4an tidak kira pada saat suka atau duka pada musim depan.

Pasukan baharunya itu turvt mendoakan kejayaannya bersama mereka selain berharap Samuel mampu menjelmakan prestasti terbaik dalam Liga M musim depan.

Berasal dari Farnborough, England, beliau mula mel4kar nama dalam Liga M pada 2016 sewaktu berusia 21 tahun.

Nama Samuel mula meniti di bibir peminat bola sepak tempatan apabila menjadi sal4h seorang tonggak utama yang membantu Penang FC menjuarai Liga Perdana 2020 sekali gus melayakkan mereka ke Liga Super musim 2021.

Beliau kemudian berjaya mendapatkan panggilan kebangsaan pertamanya bersama skuad Harimau Malaya pada Mei 2021 susvlan 4ksi yang mengagumkan bersama kelabnya dalam sa!ngan Liga Super 2021.

– BERNAMA