KL City buktikan JDT hanya “Jaguh Kampung”

Pasukan KL City FC berjaya menjulang Piala Malaysia tahun ini selepas berjaya menundukkan skuad JDT 2-0 dalam perlaw4nan yang berlangsung di Stadium Bukit Jalil.

KL City berjaya membuktikan bahawa JDT tidak ada daya upaya untuk mer0bek gawang mereka biarpun JDT memiliki peratus 5% perbezaan penguasaan permainan.  Ini menunjukkan JDT hanya gah pada liga tempatan sahaja. JDT yang dikawal oleh Natxo iaitu pemain yang dinaturalisasikan itu masih tidak mampu memberikan sebarang gol. KL City berada di depan pada minit ke-66 melalui gol pertama jaringan Zhafri Yahya sebelum mengukuhkan lagi kedudukan tend4ngan Paulo Josue lapan minit kemudian.

Kejayaan skuad bimbingan Bojan Hodak itu sekali gus menam4tkan kemarau panjang skuad ibu kota yang terpaksa menunggu selama 32 tahun untuk menjuarai trofi tersebut.

Ia juga mengekalkan rekod tanpa kalah skuad tersebut sepanjang kempen Piala Malaysia edisi ini.

Kali terakhir Kuala Lumpur mengungguli piala paling berprestij di Malaysia itu ialah pada 1989.

Berdasarkan statistik perlaw4nan, JDT sebenarnya lebih mendominasi perlaw4nan dengan menguasai bola jauh lebih banyak berbanding KL City.

Sebanyak 60 peratus daripada k3seluruhan permainan adalah milik JDT dan pasukan dari selatan tanah air itu mel4kukan 14 percub4an berbanding hanya lima kali oleh pihak law4n.

Daripada jumlah itu, sembilan percub4an tepat ke gawang KL City. Sebaliknya KL City pula membuat dua percub4an tepat ke pintu gol JDT.

JDT nampak sebagai pasukan yang menjanjikan pada separuh masa pertama dengan pelbagai gerakan berbah4ya sekali gus mencemaskan law4n.

Pun begitu gerakan tersebut berjaya diimbangi dengan disiplin tinggi anak buah Hodak yang bert4han bagi mengel4kkan gawang mereka dirobek.

Beberapa percub4an JDT memang hampir berjaya. Misalnya t4ndukan Mauricio dos Santos hasil tend4ngan percuma Arif Aiman Hanapi pada minit ke-36, selain t4ndukan Safawi Rasid tidak lama selepas itu.

Namun ketangkasan penjaga gol The City Boys yang berasal dari Filipina Kevin Ray Mendoza menjadikan kedudukan tetap ter!kat tanpa jaringan.

Hanya selepas rehat barulah anak buah Hodak mula menunjukkan corak meny3rang law4n.

KL City mara ke perlaw4nan akhir malam ini selepas mengat4si Mel4ka United 5-3 menerusi penentuan sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan ter!kat 2-2 pada pusingan separuh akhir pada 26 Nov lalu.

JDT yang juga juara Piala Malaysia edisi 2020 pula melangkah ke perlaw4nan akhir dengan mentetepikan cab4ran Terengganu FC 4-1 secara agregat pada hari yang sama.

Sumber : BM / MK