Sebab kenapa Shahrel Fikri dikeluarkan

Kuala Lumpur: Keb4ngkitan yang diharapkan Selangor FC dalam 4ksi suku akhir kedua kempen Piala Malaysia musnah selepas Kuala Lumpur City FC (KL City) mel4kar kemenangan 1-0 di Stadium Bolasepak Kuala Lumpur, Cheras, sebentar tadi.

Gol tunggal KL City itu disumbangkan penjaring terbanyak Piala Malaysia ketika ini, Romel Morales untuk memastikan pasukannya mara ke separuh akhir menerusi agregat 3-0 selepas turvt merakam kemenangan 2-0 di Kelana Jaya, Ahad lalu.

Kejayaan menundukkan ‘jiran tetangga’ itu turvt meranapkan impian Selangor untuk menambah koleksi Piala Malaysia ke-34 dengan sebaliknya KL City berpeluang menam4tkan kemarau kejuaraan trofi berprestij itu selepas menjulangnya secara hatrik pada 1987, 1988 dan 1989.

Skuad Red Giants yang perlu mencari dua gol untuk meng!kat agregat hampir mendahului seawal minit kedua menerusi percub4an tonggak import dari Myanmar, Hein Htet Aung namun percub4annya sekadar mengegar tiang gol tuan rumah.

Pelawat terus menekan dan Aliff Haiqal hampir menew4skan Kevin Ray Mendoza di minit ke-14 selepas tonggak tengah itu dengan berani membelah bent3ng KL City namun sempat di tampan penjaga gol biarpun pada awalnya tangkapannya sedikit terlepas.

Ketika Selangor rancak meny3rang, Morales hampir menghukum kelekaan bent3ng law4n tapi mujur Ashmawi Yakin sempat menghalang percub4an peny3rang dari Colombia itu.

Ketumpulan bahagian depan Selangor nyata tidak digemari Karsten Neitzel dan jurulatih dari Jerman itu terus membuat pertukaran dr4stik pada awal babak kedua dengan memasukkan Danial Asri dan mengeluarkan Shahrel Fikri.

Sebaliknya skuad Warga Kota terlebih dulu menemui gol hasil sentuhan Morales di minit 50 selepas dia memanfaatkan t4ndukan Paulo Josue sekali gus ia adalah gol ke-10 perib4dinya sepanjang kempen Piala Malaysia setakat ini.

Kelebihan tiga gol secara agregat itu jelas memberi kelebihan buat tuan rumah yang terus mempertahankan kedudukan itu sehingga wisel penam4t untuk menempah tiket ke separuh akhir dan akan menent4ng Mel4ka United yang turvt mencatat kemenangan dalam satu lagi suku akhir.

Sumber : HM