Malaysia Terpaksa terima Hakikat

KESELAMATAN menjadi keutamaan apabila skuad Harim@u Malaya di bawah kendalian Tan Cheng Hoe hanya mengharungi dua sahaja perlawnan persahabatan antarabangsa walaupun terdapat khabar angin mengatakan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) sedang mengatur aksi ketiga dalam masa terdekat ini.

Setiausaha Agung FAM Stuart Ramalingam memaklumkan kesukaran mendapatkan kebenaran dan berdepan isu keselamatan menyebabkan skuad Harim@u Malaya perlu berpuas hati dengan dua aksi perlawnan persahabatan menent@ng Bahrain dan Kuwait.

Kita tidak boleh menambah perlawnan persahabatan walaupun itu baik sebagai persediaan negara bagi menghadapi saingan kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023.

Mengikut perancangan, kita akan menent@ng Bahrain terlebih dahulu sebelum bertemu dengan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Vietnam pada Oktober.

“Perlawnan persahabatan menent@ng Kuwait pula dijadualkan berlangsung sebelum kita berlepas ke Bangkok untuk menent@ng Thailand pada November nanti,” katanya, ketika dihubungi Arena Metro.

Sebelum itu, Cheng Hoe berharap satu lagi aksi persahabatan dapat diatur buat anak-anak buahnya sebelum mengharungi aksi terakhir Kumpulan G saingan kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 pada November depan.

Sebagai rekod, cab@ran skuad negara pada pusingan kelayakan ini masih berbaki tiga perlawnan apabila dijadualkan bertemu dengan UAE dan Vietnam pada Oktober sebelum menamatkan kempen dengan menent@ng Thailand pada November nanti.

Sementara itu, berkaitan kemungkinan akan membatalkan perlaw@nan persahabatan itu selepas peningkatan kes C0v!d-19, Stuart berkata, setakat ini FAM memantau situasi berkenaan dan hanya mengikut arahan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) untuk tindakan susulan.

“Sehingga kini, perlawnan persahabatan akan berjalan seperti biasa namun kita tetap akan berhubung dengan AFC bagi mendapatkan perkembangan terkini berkaitan perkara terbabit,” katanya.