Peluang terbaik ubi muda Singapura

SINGAPURA: Selepas kali terakhir menjulang Piala AFF pada 2012, skuad kebangsaan Singapura kini pada landasan terbaik untuk menam4tkan kemarau sembilan tahun itu di bumi sendiri.

Peny3rang muda Singapura, Ikhsan Fandi berkata peluang untuk memenangi trofi itu buat kali kelima tetap ada dengan syarat semua pemain harus memberikan 4ksi yang terbaik dalam setiap perlaw4nan.

“Dalam bola sepak apa sahaja boleh berlaku. Jika kita mempunyai mentaliti yang betul dan memberikan yang terbaik‚Ķitulah yang paling penting dan hasilnya akan menyusul,” katanya yang juga anak kepada legenda bola sepak Singapura, Fandi Ahmad.

Ikhsan, 22, yang ber4ksi di Eropah bersama kelab Norway, FK Jerv sudah meled4k dua gol sepanjang kempen Piala Suzuki AFF 2020 dan membantu negaranya layak ke separuh akhir.

Dianggap permata baharu Singapura, ramai peminat mula meletakkan harapan di bahu peny3rang muda itu pada sa!ngan kali ini.

Ditanya peluang pasukannya di separuh akhir nanti, dia percaya rakan sepasukan akan turun dengan motivasi tinggi untuk membvru kemenangan sekali gus mengintai slot ke pentas final.

“Saya fikir kami mempunyai peluang yang baik untuk mel4kukannya dengan baik kerana kami berada dalam prestasi yang baik.

“Kami mempunyai satu lagi perlaw4nan dengan Thailand (4ksi terakhir Kumpulan A), yang akan menjadi perlaw4nan yang suk4r. Tetapi di sini kita boleh belajar dan cuba memikirkan apa yang akan kita lakukan untuk separuh akhir nanti.

“Saya fikir ia (separuh akhir) akan menjadi satu cab4ran yang suk4r, tetapi saya fikir rakan sepasukan sudah bersedia untuk itu,” katanya.

Selain Ikhsan, seorang lagi anak Fandi Ahmad iaitu Irfan turvt berada dalam skuad Singapura yang ber4ksi di posisi pertahanan serta bermain untuk kelab Thailand, BG Pathum United.

Sumber – BH