Pengadil jangan berat sebelah

Kuala Terengganu: Pemain tengah Terengganu FC (TFC), Dechi Marcel menuntut rakan sepasukannya ber4ksi bermati-matian biarpun bakal berd3pan dengan laluan get!r menent4ng Johor Darul Ta’zim (JDT) pada 4ksi separuh akhir kedua sa!ngan sa!ngan Piala Malaysia, di Stadium Sultan Ibrahim, Inskandar Puteri, Jumaat ini.

Pemain kelahiran Ivory Coast berusia 30 tahun itu yang sudah lima musim ber4ksi dalam kancah Liga Malaysia (Liga M) percaya, pasukannya mampu memberi tentangan seng!t dalam perlaw4nan hidup mati itu walaupun ber4ksi di depan lautan penyokong law4n.

Tambah pemain yang didaftarkan bersama pasukan ‘adik’ Terengganu FC II (TFC II) pada saat-saat akhir musim ini berkata, peluang buat pasukannya untuk mara ke pentas final masih terbuka luas walaupun kelebihan jaringan di tempat law4n memihak kepada skuad Harimau Selatan itu selepas meng!kat TFC 1-1 pada 4ksi pertama di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak, Isnin lalu.

“Bertandang ke stadium law4n bukan tugas mudah buat kami, lebih-lebih lagi bakal berd3pan dengan ribuan peminat fanatik mereka yang pasti menambahkan lagi semangat buat pemain mereka.

“Namun kami datang dengan misi untuk melangkah ke pentas final, pastinya kemenangan yang kami carikan, kami ada peluang, kami akan fokus dan ber4ksi bermati-matian hingga ke wisel penam4t walaupun sedar pelbagai k3suk4ran dan cab4ran bakal dilalui sepanjang 90 minit perlaw4nan.

“Tapi rekod kemenangan kami 1-0 menumpaskan skuad itu pada 4ksi Liga Super musim ini juga perlu diberi perh4tian, lagipun tek4nan kami tidak sekuat tuan rumah, ini juga kelebihan kepada kami untuk terus fokus dalam 4ksi get!r itu,” katanya yang mengharapkan pengadil mampu mel4ksanakan tugas dengan adil dan berk3san tanpa ber4t sebelah.

Ketika ditanya apa bekalan yang bakal dibawa ke tempat law4n dalam misi melangkah ke final, Marcel yang pernah ber4ksi dengan peny3rang Kedah Darul Aman FC (KDAFC), Kipre Tchetche ketika bersama kelab Jeunesse Abidjan di negaranya akui faktor kekeluargaan adalah tunjang utama kekuatan pasukannya.

“Ketika di padang, kekuatan kami ialah bermain secara berpasukan dan saling membantu, inilah yang sering kami amalkan hasil bimbingan jurulatih dan pihak pengurusan, ternyata ianya membuahkan hasil, harapan kami kejayaan terus mengiringi TFC,” katanya.

Pemain digelar ‘Kante Ganu’ itu dijangka bakal terus diberi tanggungjawab di jent3ra tengah bergandingan dengan pemain kelahiran Bahrain, Habib Haroon dan pemain berdarah kacukan England-Malaysia, Lee Tuck selepas ber4ksi cemerlang dalam 4ksi sebelum ini.

Posisi peny3rang sudah pasti menjadi milik pemain kelahiran Ghana, Jordan Mintah yang berjaya memperagakan 4ksi terbaik manakala peny3rang berasal dari Brazil, David Da Silva sekali lagi bakal direhatkan oleh pengendali, Nafuzi Zain.

Sumber : HM