FAM tolak dakwaan isu babit pengadil

KUALA LUMPUR: Di sebalik kenyataan netizen yang mendakwa pengadil perlaw4nan ketika 4ksi Terengganu FC (TFC) menent4ng Johor Darul Ta’zim (JDT) ‘suk4r’ untuk melayangkan kad kepada pemain skuad, namun laporan penilai pengadil membuktikan sebaliknya.

Ini selepas PengerusiJawatanku4sa Pengadil Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk S Sivasundaram mendedahkan tiga kad kuning ‘dihadiahkan’ kepada pemain skuad Harimau Selatan pada 4ksi separuh akhir pertama Piala Malaysia di Gong Badak, kelmarin.

Tegasnya, pengadil sentiasa bersikap berkecuali dan berkhidmat mengikut peraturan perlaw4nan seperti diperuntukkan oleh Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA).

“Apabila saya melihat laporan penilai pengadil pagi tadi (semalam), ada tiga kad kuning dilay4ngkan kepada pemain JDT. Jadi untuk FAM, kita mengikut apa yang ditulis oleh penilai pengadil.

“Kita sentiasa ikut undang undang permainan. Kalau pengadil sal4h, memang kita akan menghukum pengadil tetapi jika mereka tidak sal4h, sudah pasti FAM akan melindungi mereka.

“Setakat ini, kita belum terima apa-apa aduan daripada perlaw4nan Piala Malaysia. Kita tiada masal4h untuk menerima krit!kan kerana daripada situlah, kita boleh menambahbaik apa yang perlu,” katanya.

Terdahulu, mutu pengadilan kembali dipersoalkan dan kali ini ia ‘muncul’ pada 4ksi separuh akhir pertama Piala Malaysia antara TFC berd3pan JDT di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, kelmarin.

Ini selepas penyokong di laman media sosial mendakwa pengadil perlaw4nan, Tuan Mohd Yaasin Tuan Mohd Hanafiah gag4l memperagakan 4ksi yang terbaik apabila ‘terlepas’ layangan kad yang sepatutnya diberikan susvlan beberapa situasi yang berlaku.

Antaranya, kekas4ran yang dilakukan pemain tengah skuad Harimau Selatan, Natxo Insa dan menend4ng bola selepas wisel dibunyikan serta ins!den pertahanan pelawat, Shane Lowry yang ‘bergoc0h’ dengan dua pemain TFC, Jordan Mintah dan Suhaimi Hussin.

Malah, klip video mengenai ins!den minit ke-70 itu turvt tular di media sosial sehingga dihujani dengan komen penyokong yang rata-rata hairan selepas pengadil tidak melayangkan seb4rang kad kepada pertahanan dari Australia itu.

Sumber : BH