Pengadil teruk!

KUALA LUMPUR: Mutu pengadilan kembali dipersoalkan dan kali ini ia berlaku pada 4ksi separuh akhir pertama Piala Malaysia antara Terengganu FC (TFC) berd3pan Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak, semalam.

Ini selepas penyokong di laman media sosial mendakwa pengadil perlaw4nan, Tuan Mohd Yaasin Tuan Mohd Hanafiah gag4l memperagakan 4ksi yang terbaik apabila ‘terlepas’ layangan kad yang sepatutnya diberikan susvlan beberapa situasi yang berlaku.

Antaranya kekasaran yang dilakukan pemain tengah skuad Harimau Selatan, Natxo Insa dan men3ndang bola selepas wisel dibunyikan serta ins!den pertahanan pelawat, Shane Lowry yang ‘berg0coh’ dengan dua pemain TFC, Jordan Mintah dan Suhaimi Hussin.

Malah, klip video mengenai ins!den minit ke-70 itu turvt tular di media sosial sehingga dihujani dengan komen penyokong yang rata-rata hairan selepas pengadil tidak melayangkan seb4rang kad kepada pertahanan dari Australia itu.

Ketika diminta mengulas mengenai mutu pengadilan pada perlaw4nan terbabit oleh pelayar Internet, pemilik JDT, Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengakui pengadil perlaw4nan menunjukkan prestasi yang kurang memuaskan.

“Ref (pengadil) teruk. Bukan perlaw4nan ini sahaja. Majoriti perlaw4nan setiap tahun. Sabah law4n Terengganu, JDT law4n Kelantan, Negeri Sembilan law4n Sarawak dan lain lain.

“Terjahan daripada majoriti pasukan Liga Super dan Piala Malaysia adalah berbah4ya. Setiap tahun benda yang sama. Kami perlu penambahbaikan dan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) mesti ambil tindakan.

“VAR (video bantuan pengadil) adalah satu keperluan,” kata Tunku Ismail menerusi akaun Twitter miliknya.

Pada 4ksi separuh akhir pertama itu, kedua dua pasukan ter!kat 1-1 sekali gus meny4ksikan per3butan ke slot final Piala Malaysia semakin rancak pada separuh akhir kedua di Stadium Sultan Ibrahim, Jumaat ini.

Sumber : HM