Reaksi pengendali Kedah DA

Alor Setar: Ketua Jurulatih Kedah Darul Aman FC (KDA FC) Aidil Sharin Sahak melahirkan rasa syukur diatas pencapaian pemainnya yang bergelar naib juara seterusnya layak ber4ksi di pentas Piala AFC musim depan selepas menam4tkan sa!ngan Liga Super dengan kemenangan 4-1 ke atas Mel4ka United di Stadium Darul Aman semalam.

Empat gol yang dihasilkan KDA FC masing-masing oleh Kipre (dua gol) Baddrol Bakhtiar dan Fayadh Zulkifli pada perlaw4nan itu berjaya menjulang pasukan berken4an pada kedudukan kedua terbaik Liga Super untuk dua tahun berturvt-turvt.

Bagi pengendali berusia 44 tahun dari Singapura ini, segala rintangan, cab4ran serta pen4t lelah yang dilalui skuadnya sepanjang musim 2021 ini adalah perkara yang tidak mudah dilupakan kerana pada masa yang sama beliau perlu mengekalkan tahap momentum termasuk motivasi pemain untuk sentiasa b4ngkit membvru setiap kejayaan.

“Saya bersyukur, pemain menunjukkan komitmen dan kerja ker4s mereka seratus peratus dengan mel4kukan tugas cemerlang pada musim ini kerana mereka sangat inginkan pasukan berada di tangga kedua liga sekali lagi pada musim ini dan saya gembira dengan hasil kejayaan yang kami perolehi ini.”

“Perjalanan kami pada musim ini tidak mudah sebenarnya, ada naik dan ada turun melihat kepada konsistensi pasukan, tambahan pula terdapat pemain penting yang mengalami keced3raan termasuk dua pemain utama kami yang tidak dapat ber4ksi kerana mewakili negara masing-masing dalam sa!ngan antarabangsa.

“Namun begitu, saya tetap memuji tahap pencapaian terbaik pemain dengan semangat juang yang mereka tunjukkan sepanjang musim ini, dan saya berharap tempo terbaik ini akan dibawa untuk sa!ngan seterusnya Piala Malaysia nanti.” katanya.

Tambah Aidil, beliau terpaksa mel4kukan beberapa perubahan taktikal dan kerana tidak memiliki skuad besar dengan pasukan kedua seperti Terengganu FC, Selangor FC, JDT FC dan lain-lain, kerana apa yang Kedah miliki hanyalah 25 pemain yang diharapkan.

“Perlu diingatkan, beberapa pemain kami juga mengalami keced3raan, ditambah pula ketiadaan Rozaimi Abdul Rahman yang tidak lagi bersama pasukan kerana alasan keluarga, serta beberapa pemain lagi yang turvt mengalami keced3raan panjang seperti Rodney Celvin, Syazwan Tajudin, dan jika dikira semuanya, skuad kami hanya ada kekuatan 21 pemain sahaja termasuk tiga penjaga gol.

“Jadi saya perlu mengimbangi kekuatan pasukan dan mel4kukan beberapa pertukaran dalam beberapa perlaw4nan sebelum ini dan saya juga perlu memastikan pemain tidak tertek4n bagi berhadapan tek4nan jadual lagi meletihkan.

“Alhamdulillah pemain tidak meluahkan rasa tertek4n setiap kali pertukaran itu berlaku dan mereka mengikuti arahan dengan baik, dan walaupun kami dibol0si satu gol malam ini (semalam) tapi secara k3seluruhan pemain pertahanan kami mel4kukan tugas dengan baik kali ini.” katanya.

Sementara itu, Ketua Jurulatih Mel4ka United Zainal Abidin Hassan mengakui banyak ‘kerja rumah’ bakal dilakukan oleh skuadnya sebagai persiapan bagi meningkatkan lagi keupayaan pasukan itu untuk menghadapi cab4ran sa!ngan Piala Malaysia selepas ini.

Sumber : HM