Safee Sali “tegur” FAM

Singapura: Kegag4lan skuad Harimau Malaya di kempen Piala AFF di sini berpunc4 daripada projek natur4lisasi yang dilanc4rkan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) pada 2018 lalu.

Menurut bekas peny3rang negara, Safee Sali, idea program natur4lisasi baginya tidak membuahkan hasil dan ia terbukti apabila skuad kendalian Tan Cheng Hoe terkandas seawal peringkat kumpulan sa!ngan serantau itu.

“Tahniah Garuda (pasukan Indonesia). Kita harus mengakui kekal4han. Harimau Malaya perlu membuat ‘post mortem’ untuk mengenal pasti masal4h yang ada.

“Bagi saya, sejak projek pemain natur4lisasi diperken4lkan, ini menjadi punc4 terbesar pasukan negara,” katanya yang pernah membantu skuad negara menjulang Piala AFF pada 2010 lalu.

Pandangan Safee itu ditulisnya di Iaman sosial miliknya selepas melihat skuad negara tew4s 1-4 di tangan Indonesia sekali gus meranapkan impian jutaan peminat tempatan untuk melihat Harimau Malaya ber4ksi di separuh akhir.

Projek natur4lisasi diilhamkan Presid3n Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin pada 2018 sebagai program jangka pendek bagi menaikkan semula imej bola sepak negara di pentas antarabangsa.

Tiga pemain luar negara berjaya dinatur4lisasikan bermula Mohamadou Sumareh, Liridon Krasniqi dan Guilherme de Paula.

Dia yang turvt dinobatkan sebagai penjaring terbanyak pada sa!ngan sama 11 tahun lalu itu mengakui menyimpan hasrat kembali ke pangkuan skuad kebangsaan.

“Walaupun saya tak main, tetap menjadi trending nombor 1 di Twitter. Mungkin saya ken4 main baru tak trending kot,” katanya.

Indonesia dan Vietnam menjadi pasukan dari kumpulan B yang berjaya mara ke peringkat separuh akhir dan akan menghadapi Thailand serta Singapura dari kumpulan A.

Indonesia akan turun menent4ng Singapura manakala Thailand akan berd3pan tugas suk4r apa ada menghadapi Vietnam. Perlaw4nan pertama peringkat separuh akhir akan berlangsung pada 22 dan 23 Disember ini.

Sumber – HM