Saya ada taktikal berdepan pasukan itu

Kuala Terengganu: Selain 4ksi sebenar 90 minit, sepakan penalti dan masa tambahan menjadi fokus barisan kejurulatihan Terengganu FC (TFC) sebagai persiapan menjelang pertemuan penting separuh akhir kedua sa!ngan Piala Malaysia menent4ng Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Sultan Ibrahim, Inskandar Puteri, malam esok.

Pengendalinya, Nafuzi Zain menjelaskan dalam 4ksi kalah mati itu, perlaw4nan berlarutan dengan masa tambahan dan berakhir dengan sepakan penalti adalah situasi biasa berlaku dalam sukan nombor satu itu.

Bagaimanapun beliau yang dibantu dengan kepakaran dua bekas kapten kebangsaan, Tengku Hazman Raja Hassan dan Rosdi Talib serta jurulatih penjaga gol, Mohd Yazid Mohd Yassin mahukan 4ksi di Stadium Sultan Ibrahim itu berakhir dalam tempoh 90 minit dengan kemenangan berpihak kepada pasukannya.

Beliau yang pernah membantu pasukan mara ke pentas final Piala Malaysia pada 2018 ketika menjadi penolong jurulatih, Irfan Bakti Abu Salim menuntut anak buahnya ber4ksi bagaikan pentas final.

Katanya, pada 4ksi yang dijangka berintensiti tinggi itu, pemain perlu mengel4k daripada mel4kukan seb4rang k3silapan selain berwaspada dengan ancam4n yang bakal law4n.

“Kita sudah ingatkan pemain sentiasa bersedia dengan tambahan masa dan sepakan penalti kerana pelbagai kemungkinan boleh terjadi lebih-lebih lagi peluang buat kami masih terbuka luas untuk mara ke pentas final.

“Namun jika boleh saya nak habiskan perlaw4nan pada masa sebenar 90 minit bagi mengulangi pencapaian 2018 juga menundukkan skuad itu dengan agregat 3-2 pada 4ksi separuh akhir Piala Malaysia,” katanya.

Ketika ditanya adakah ayam tambatannya, Jordan Mintah dan dua pemain sayap, Faisal Halim serta Faiz Nasir bakal ‘dirantai’ pertahanan law4n sekali gus menyuk4rkannya bergerak, Nafuzi menjelaskan situasi itu biasa dan tidak menggus4rkannya.

“Saya sudah jangkakan Mintah dan pemain lain bakal dikawal rapi pertahanan law4n, situasi itu normal berlaku, tapi saya ada taktikal untuk berd3pan pasukan itu selain menuntut pemain bijak menghidu peluang dan tidak beremosi ketika bermain.

Skuad Benjamin Mora mempunyai kelebihan jaringan gol di tempat law4n selepas 4ksi pertama di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin berakhir dengan keputusan 1-1.

Sumber : HM