TFC dijangka berdepan ‘drama’ di SSI

Barisan pemain JDT yang dibarisi 7 pemain warga berd4rah campuran dan hanya 4 warga tempatan hanya mampu mel4kar keputusan seri berd3pan Terengganu FC pada 4ksi pertama separuh akhir Piala Malaysia di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak, di sini, sebentar tadi.

Keputusan itu sekali gus meny4ksikan skuad Harimau Selatan membawa pulang bekalan satu gol berharga untuk menjadi pasukan pilihan mara ke final menjelang pusingan timbal balik, Jumaat ini.

Dalam perlaw4nan di hadapan kira-kira 20,000 penonton itu, skuad Nafuzi Zain terlebih dahulu berada di depan menerusi jaringan Jordan Mintah yang menanduk tepat umpanan Lee Tuck pada minit kelapan.

Kelebihan itu bagaimanapun gag4l digunakan TFC yang mula hilang punc4 sehingga meny4ksikan sepakan Bergson Da Silva pada minit ke-11 hanya sipi terk3na tiang, sebelum percub4an susvlan Gonzalo Cabrera tersas4r ke sebelah tepi gawang.

JDT terus meng4sak hebat kubu tuan rumah selepas itu, namun penjaga gol TFC, Mohd Suhaimi Husin tetap unggul termasuk berjaya menepis remb4tan padu Arif Aiman Hanapi pada minit ke-26.

Peluang terbaik pelawat menjelma pada minit ke-41, namun peluang satu law4n satu gag4l disud4hkan Bergson untuk mengekalkan kedudukan 1-0 ke bilik persalinan.

Lima minit bersambung babak kedua, skuad Harimau Selatan akhirnya berjaya menyamakan kedudukan 1-1 melalui Bergson yang bijak menghukum k3silapan tuan rumah apabila mudah menew4skan Mohd Suhaimi.

TFC yang t3nggel4m dalam pertarungan pertama ini cuba melanc4rkan ser4ngan bal4s untuk b4ngkit, namun t4ndukan Mintah pada minit ke-63 terlalu lemah untuk membol0si gawang bimbingan Benjamin Mora.

Kedudukan kekal 1-1 sehinggalah wisel penam4t dibunyikan pengadil.

Pada perlaw4nan yang akan datang Jumaat ini, pasukan Terengganu FC harus bersedia dengan seb4rang kemungkinan. Semestinya pasukan JDT akan menurunkan hanya 3 pemain warga tempatan mereka dan selebihnya adalah warga berd4rah campuran. Seperti peminat bola sepak sedia maklum, De Paula yang dic3muh 4ksinya ketika mewakili pasukan kebangsaan dijangka akan memainkan peranannya dengan babak lakonan yang penuh dramatik.

Siatuasi akan menjadi lebih rumit jika pengadil yang mengadili perlawanan tersebut tidak berani membuat keputusan yang adil. Sepanjang liga berlangsung, dari pemerhatian, pengadil Malaysia kebanyakan akan memberi foul kepada pemain yang bermain sedikit kas4r. Dari tindakan tersebut, ianya akan memberi gambaran bahawa permainan bola sepak di Malaysia tidak boleh bermain sedikit kas4r, hanya perlu bermain secara lembut dan tidak boleh menolak pemain lain.

Keputusan-keputusan yang dilihat hasil dari pengadil-pengadil Malaysia inilah yang menyebabkan terb4ntutnya perkembangan corak permainan oleh sesebuah pasukan.

Pasukan TFC harus mencongak strategi terbaharu bagi membolehkan pasukan mereka layak ke pentas seterusnya. Nafuzi Zain harus memberi lebih fokus kepada situasi ini bagi mengel4k pemainnya terp3daya dengan lakonan barisan pemain-pemain berd4rah campuran JDT.

Sumber : BM