TFC tiada semangat kesukanan – Mora

Walaupun pasrah dengan kekal4han 0-1 kepada Terengganu FC (TFC) , namun pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora tidak berpu4s h4ti dengan corak permainan anak didik Nafuzi Zain yang tidak memiliki semangat k3sukanan selepas kerap melambatkan permainan.

Apa yang diperkatakan pengendali kelahiran Mexico itu bukan alasan semata-matanya, sebaliknya tindakan pemain skuad Penyu yang kerap menj4tuhkan badan dengan alasan mengalami keced3raan menjej4skan 4ksi yang berintensiti tinggi dan ia berlaku selepas TFC mendahului JDT 1-0 dalam 4ksi di Stadium Sultan Ibrahim, semalam.

“Pasukan law4n akan guna apa sahaja cara untuk menghilang momentum permainan JDT apabila sering melambatkan permainan dengan membazirkan masa. Pemain law4n mula rebah dengan alasan mengalami keced3raan, Bagi saya itu semua tiada semangat k3sukanan.

“Mereka tahu suk4r tew4skan JDT dan sebaik mendahului kami dan k3sempatan itu diguna sepenuhnya untuk menganggu momentum permainan yang kami rancang dan ia merupakan strategi mereka.

“Cara itu bagi saya menjej4skan keindahan permainan bola sepak yang sepatutnya dimainkan dengan secara lebih taktikal dan bukan melambat-lambatkan permainan.

“Ke mana hilangnya semangat k3sukanan. Bukan sahaja ber4ksi dengan k3semua pemain berkampung di kawasan sendiri dan saya akui corak yang digunakan TFC menyuk4rkan kami mencipta jaringan tapi rasionalnya biarlah bermain bola sepak dengan permainan terbuka dan bukan j4tuhkan badan dan lewatkan permainan,” katanya dengan nada kec3wa.

Mengulas mengenai tindakan apabila terpaksa mengeluarkan S Kunanlan dan Mauricio Nascimento selepas kedua-dua pemain itu mengalami keced3raan pada babak pertama, Mora mengakui perancangan taktikal terjej4s selepas kehilangan dua tonggak utama.

Selain itu, Mora juga tidak menafikan barisan pemainnya tampak kurang efisien apabila mel4kukan `set-piece’ selepas gag4l menoktahkan dengan jaringan tatkala meraih begitu banyak sepakan sudut dalam perlaw4nan itu.

“Memang ada kelemahan di situ kerana kami tidak begitu kreatif untuk mel4kukan penyud4h apabila meraih sepakan penalti kerana masal4h utama adalah kami tidak memliki pemain yang tinggi. Itu yang kami ken4 perbaiki dan saya harus berkerja ker4s bagi memastikan ia tidak berulang.

“Sepanjang perlaw4nan, kami mengawal hampir 75 peratus dan mel4kukan purata 700 umpanan. Jadi apa yang berlaku pasukan law4n akan tunggu sedikit k3silapan ketika pemain mel4kukan umpanan untuk menjaringkan. Itu yang terjadi membolehkan TFC jaringkan gol.

“Apapun, kami tew4s dan bukan bererti moral pemain saya j4tuh, sebaliknya ia adalah motivasi terbaik untuk b4ngkit dan menoktahkan kekal4han itu dengan permainan yang lebih ampuh kerana kami masih berada di tangga teratas liga,” kata Mora.

Sumber : HM