Thailand juara Asia yang dikagumi

Kuala Lumpur: Thailand kembali merampas gelaran ‘Raja’ bola sepak Asia Tenggara apabila berjaya menjulang Piala AFF selepas ter!kat 2-2 berd3pan Indonesia dalam 4ksi final kedua, sekali gus menges4hkan kemenangan menerusi agregat 6-2 di Stadium Nasional Singapura, Kallang di Singapura, sebentar tadi.

Kejayaan skuad kendalian Alexandre Polking itu adalah yang keenam dalam sejarah bola sepak Thailand selepas turvt memenanginya pada 1996, 2000, 2002, 2014 dan 2016.

Sebaliknya, Indonesia terus h4mpa apabila terpaksa menggigit jari buat kali keenam di pentas final sejak pertandingan serantau itu dianjurkan pada 1996.

Indonesia yang tew4s 4-0 dalam 4ksi final pertama Rabu lalu, meng3jutkan penyokong Thailand seawal minit ketujuh hasil jaringan Ricky Kambuaya selepas remb4tannya gag4l ditampan kemas Siwarak Tedsungnoen.

Gol itu nyata menyemarakkan lagi semangat anak buah Shin Tae-yong yang terus menekan kubu skuad Gajah Perang dengan beberapa siri ser4ngan.

Begitupun, skrip berbeza dipamerkan Thailand pada separuh masa kedua dengan 4ksi lebih meyakinkan dan hasilnya Adisak Kraisorn dan Sarach Yooyen meled4k dua gol masing-masing minit ke-54 dan 56.

Ketika perlaw4nan menuju ke penghujung, Egy Maulana menyamakan kedudukan di minit 85 namun gol itu tidak cukup menafikan kejuaraan untuk menjadi milik Thailand.

Sumber – HM