Akhirnya 6 Anggota Tentera Terlibat Terima Pad4h

KUALA LUMPUR, 10 Ogos – Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri hari ini menegaskan tind4kan sewajarnya telah diambil terhadap 6 anggota tentera yang terlibat dalam k3s bul! Allahyarham Prebet Muhammad Faiz Harun.

Menurut beliau, antara tind4kan diambil adalah sias4tan dan tind4kan secara dalaman oleh Tentera Darat Malaysia (TDM). Selain itu laporan dan sias4tan polis telah dilakukan bersama tind4kan und4ng-und4ng.

“Kesemua anggota yang terlibat telah diberhentikan perkhidmatan mereka pada 4 Mei 2020 dan kini ditah4n di Penj4ra Kepayan bagi menunggu proses perund4ngan selanjutnya,

“Pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah melakukan sias4tan terhadap susp3k dan dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kota Marudu,” katanya ketika menjawab soalan Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul semasa Sesi Kamar Khas Parlimen, hari ini.

Beliau menjelaskan, kesemua susp3k telah ditu_duh dibawah Seksy3n 302 K4nun Kes3ksaan dan Seksy3n 34 k4nun yang sama.

“Tarikh perbicaraan masih belum diputuskan,” ujarnya.

Ismail Sabri menambah, tind4kan turut diambil terhadap beberapa orang anggota dari Batalion ke-8 Rejimen Askar Melayu Diraja (8 RAMD) secara pentadbiran.

“tind4kan turut diambil terhadap beberapa anggota lain dari pasukan tersebut juga dikenakan tind4kan tegas dari aspek pentadbiran dan tata tertib oleh Tentera Darat Malaysia kerana kecua!an mereka di kawasan operasi,

“Langkah diambil berdasarkan arahan di bawah Perintah Tetap di mana tind4kan diambil ke atas mana-mana anggota yang didapati terlibat atau gagal menceg4h kesal4han d3ra atau bul! berlaku,” kata Ismail Sabri.

Allahyarham Prebet Muhammad Faiz Harun, 26 dari 8 RAMD dilaporkan mengal4mi munt4h dan tidak sedarkan diri semenjak 22 Mac. Walaubagaimanapun, beliau dis4hkan men!nggal dun!a di Hospital Queen Elizabeth I, Kota Kinabalu pada 25 Mac.

Pada ketika itu, beliau meninggalkan seorang b4lu dan anak perempuan berusia 4 bulan. Faiz mula bertugas di Negeri di Bawah Bayu semenjak Januari lalu dan sepatutnya dijadualkan tamat tugas pada 5 April.

Sumber : https://www.airtimes.my/2020/08/10/kes-buli-prebet-faiz-6-anggota-tentera-yang-terlibat-telah-dilucutkan-dari-perkhidmatan/