Amaran Keras Imigresen Malaysia

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) memberi amran kras akan membatalkan kelulusan pas yang dikeluarkan kepada wrga aslng sekiranya mereka mengeluarkan kenyataan tidak tepat dengan tujuan membrukkan imej negara.

Justeru, Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud, meminta pemegang pas jangka panjang seperti pas penggajian, lawatan kerja sementara dan pas residen supaya berhati-hati semasa mengeluarkan sebarang kenyataan.

“Mereka berdepan rislk0 pembatalan pas dan akan diminta menlnggalkan negara ini serta-merta, jika kenyataan berkenaan tidak tepat dan bertujuan membruk-brukkan imej Malaysia,” katanya kepada Bernama semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas d0kumentari bertajuk ‘Locked Up in Malaysia’s Lockdown’ yang diterbitkan oleh agensl berita Al J@zeera.

Khairul Dzaimee berkata laporan mengenai 0perasi JIM semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang disifatkan agensi berita antarabangsa itu sebagai rasls dan tidak berperikemanusiaan adalah tidak benar kerana tidak mengambil kira fakta sebenar.

“Operasi imlgresen di sekitar Jalan Masjid India, di sini, pada 1 Mei lepas telah memeriksa seramai 3,352 wrga aslng, namun jumlah yang dithan untuk siasatan lanjut hanya 586 orang.
“Kerjaan Malaysia juga telah memberi rawatan secara percuma kepada 773 warga asing yang didapati positif C0VlD-19 di Depot Thanan Imlgresen (DTI) dan terdapat kedvtaan aslng yang memuji tindakan ini serta mengucapkan terima kasih,” katanya.

Al Jzeera sebelum ini menyiarkan d0kumentari berdurasi 25 minit 50 saat yang mengcam layanan terhadap pendatang tanpa izin ketika Malaysia melaksanakan langkah menngani C0VlD-19.

Sumber:BERNAMA

Via oh my media