Antara Karier dan Cinta

KUALA LUMPUR: Diberi gela­ran pemain RM12 juta, namun sehingga kini karier Akhyar Rashid belum mencapai tahap membanggakan selepas dua musim menyertai Johor Darul Tazim (JDT).

Pelbagai kisah peribadi yang menyelubvngi Akhyar meresahkan keluarganya, terutama g0sip c!nta dengan pelakon muda, Eyka Farhana yang menjadi tumpuan rakyat Malaysia.

Bermula dengan gambar tul@r ketika bercuti di luar negara yang terseb@r dalam media s0sial, di­susuli kejtan sambutan hari lahir ke-21 Akhyar atau mesra disapa Mat Yat.

Abang Akhyar, Rafdi Rashid berkata, dia memahami ke­perluan adiknya yang semakin meningkat dewasa, namun pemain itu juga perlu bijak mena­ngani urusan peribadi agar tidak hanyvt.

Sampai masa dia akan mempunyai kehidupan sendiri dan berkahwin tetapi sebagai abang, saya tidak akan berhenti menasihatinya. Mungkin pada usia dia sekarang, karier perlu menjadi keutamaan.

Bukan tidak bagi (halang) untuk berkawan, cuma kena pandai menjaga batas. Keluarga tahu (hubvngan Akhyar dan Eyka) dan tidak pernah halang, tetapi berkawan biarlah cara yang baik.

“Tentang bercuti, memang keluarga tak tahu dia rancang berjumpa (Eyka) di sana kerana kami hanya diberitahu dia ingin bercuti,” kata Rafdi ketika dihubungi Utusan ­Malaysia baru-baru ini.

Rafdi turut berpesan kepada Eyka agar memahami kerjaya Akhyar sebagai pemain bola sepak dan sentiasa memberi sokongan ke arah p0sitif. Pasangan yang berkawan de­ngan Mat Yat kena faham apa tugas dia, apa yang dia perlukan.

“Dia kena bagi sokongan ke arah kebaikan bukan hanya ­untuk berseronok,” katanya. Pada 2018, Akhyar mencetus kontr0versi apabila memilih menyertai JDT ketika masih memiliki kontrak dengan Kedah