Bahagian pertahanan paling lemah

KUALA LUMPUR: Malaysia tidak boleh hanya berg4ntung kepada Dion Cools untuk mengawal bent3ng pertahanan skuad Harimau Malaya daripada dibol0si pada 4ksi berd3pan Indonesia di Stadium Nasional, Singapura, Ahad ini.

Bekas jurulatih skuad kebangsaan, B Sathianathan menjelaskan pemain pertahanan lain juga perlu berusaha ker4s meningkatkan permainan mereka selepas bahagian itu dilihat menjadi kelemahan utama skuad kendalian Tan Cheng Hoe ketika ini.

Katanya, barisan pertahanan skuad kebangsaan mesti tampil dengan permainan lebih kental berbanding ketika 4ksi berd3pan Vietnam yang mana bent3ng skuad negara mudah dit3mbusi pemain law4n.

“Saya nampak Cools boleh bawa k3stabilan tapi saya belum pasti dengan (pemain) yang lain kerana bahagian pertahanan paling lemah, itu yang saya nampak.

“Bukan kerana tiada Aidil (Zafuan Abd Radzak) atau Shahrul (Saad), dengan dua (pemain) ini pun kita nampak kita goyang. Tapi Cools dengan pengalaman yang ada, dia pemain yang bagus.

“Saya harap pemain lain dapat meningkatkan permainan mereka, bukannya hanya kita nak berg4ntung kepada Dion Cools. Saya juga tak nampak kita ada pemain tengah bert4han (yang baik), ini kekurangan yang saya nampak,” katanya kepada BH Sukan.

Skuad Harimau Malaya akan turun dengan misi wajib menang ke atas Indonesia untuk melangkah ke separuh akhir susvlan kekal4han 0-3 di tangan juara bert4han, Vietnam sebelum ini.

Berbeza dengan skuad Garuda apabila anak buah Shin Tae-yong dilihat memiliki sedikit kelebihan apabila mereka hanya memerlukan keputusan seri untuk layak ke separuh akhir.

Selain itu, B Sathianathan tetap menganggap peluang 50-50 dimiliki Malaysia dan Indonesia untuk meraih kemenangan dalam pertembuangan dua musuh tradisi Asia Tenggara itu.

“Peluang seimbang, kedua-dua pasukan mempunyai kekuatan dan kelemahan. Cuma keyakinan yang akan menentukan keputusan.

“Kalau kita lihat Indoensia berada dalam landasan yang betul, jadi keyakinan lebih kepada mereka kerana keputusan yang dicapai ketika (ter!kat tanpa jaringan) law4n Vietnam.

“Malaysia tak boleh seri, jadi semua pemain perlu memberikan segala-galanya dan yakin dengan kebolehan mereka,” katanya.

Sumber – BH