Boleh bawa ke FIFA

Peguam undang-undang sukan, Zhafri Aminurashid mended4hkan FIFA boleh mengenakan tind4kan kepada Kedah disebabkan g4gal melunaskan gaji pemain dalam tempoh yang ditetapkan.

Katanya, Artikel 13 Peraturan Status Dan Pemindahan Pemain FIFA memperuntukkan pasukan hendaklah membayar gaji tidak melebihi dua bulan.

Jika tidak, pemain berkuasa membat4lkan kontrak dan meninggalkan pasukannya serta dibenarkan menuntut pembayaran penuh daripada baki kontrak pemain. “Dalam kes pemain Kedah, kalau pemain dah hil4ng sabar sebab tak dapat gaji selama tiga bulan berturut-turut atau lebih, mereka boleh tamatkan kontrak dan bawa isu ini kepada FIFA dan FAM,” katanya kepada Arena Metro.

“Kedah boleh dikenakan arahan membayar penuh tungg4kan gaji dan baki kontrak yang mungkin mencec4h ratusan ribu atau jutaan jika dibuat secara beramai-ramai oleh pemain lama selain terpaksa membayar gaji pemain baharu gantian.” Zhafri menjelaskan, ini boleh dilihat menerusi arahan FIFA terhadap pasukan Kelantan untuk membayar tungg4kan bekas pemain, Cassio Francisco De Jesus, walaupun hanya beraksi dalam beberapa perlawanan.

“FIFA mengarahkan ia dibayar dengan jumlah yang banyak dan kalau tak dapat selesaikan Kafa boleh dikenakan huku_man lebih berat. “Jadi KFA perlu bertindak proaktif dengan segera selesaikan isu ini dengan bijaksana.”

Sumber : football-tribe