Diusir Dan Jangan Datang Lagi

KUALA LUMPUR: Lelaki warga Bangladesh, Md Rayhan Kabir, akan diusir keluar dari negara ini dan disenarai hitam memasuki Malaysia selama-lamanya.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud, berkata lelaki berusia 25 tahun ditahan sepasukan pegawai Unit Risikan Operasi Imigresen Putrajaya di Setapak di sini, jam 5.45 petang semalam.

“Kejayaan ini hasil risikan dan buruan berterusan selama dua minggu.

“Saya ucapkan syabas dan tahniah kepada pegawai terbabit atas usaha dan komitmen mereka,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pada 7 Julai lalu, Jabatan Imigresen Malaysia memohon bantuan orang awam menjejaki Rayhan yang mencetus kontroversi susulan penampilannya dalam laporan khas disiarkan Al-Jazeera, bagi membantu siasatan mengikut Akta Imigresen 1959/63.

Lelaki terbabit sebelum ini membuat pelbagai dakwaan palsu berhubung layanan pihak berkuasa Malaysia kepada pendatang tanpa izin ketika negara ini menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi membanteras penularan COVID-19.

Dia melemparkan tohmahan dan dakwaan tidak berasas itu menerusi kenyataan diberikannya kepada Al Jazeera, yang membuat laporan khas berhubung pendatang tanpa izin di negara ini.

Polis juga dilaporkan memulakan siasatan terhadap stesen televisyen antarabangsa itu susulan penyiaran dokumentari terbabit yang antara lain mendakwa layan buruk Malaysia terhadap warga asing ketika berusaha mengekang penularan COVID-19 menerusi langkah PKP.

Sumber : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/07/714502/usir-rayhan-kabir-senarai-hitam-daripada-memasuki-malaysia