Fan Indonesia bengang dengan Safawi

Singapura: Akaun Instagram milik Safawi Rasid kini ‘diser4ng’ penyokong bola sepak Indonesia yang tidak berpu4s h4ti apabila pemain kacukan mereka, Elkan Baggott diarahkan untuk dikuaran-tin selama lima hari oleh pihak berku4sa k3sihatan Singapura, hari ini.

Ia selepas pemain Ipswich Town itu dipercayai oleh kerajaan Singapura menaiki pesawat yang sama dari London ke Kota Singa dengan sal4h seorang penumpang yang mendapat keputusan positif Covid-19 varian baharu iaitu Omicron.

Lantas, tind4kan pihak berku4sa tempatan itu menimbulkan kemar4han penyokong Indonesia yang menuduh skuad Harimau Malaya mendapat layanan ‘istimewa’, di mana Safawi Rasid yang duduk sebilik dengan Akhyar Rashid dibenarkan ber4ksi.

Contoh yang diberikan media Indonesia itu nyata menaikkan api kemar4han penyokong tegar skuad Garuda yang kemudiannya meny3rang Instagram pemain sayap kebangsaan itu yang d!katakan kontak rapat kepada Akhyar.

Malah media Indonesia turvt menyatakan, keputusan ujian calitkan Elkan Baggott d!katakan neg4tif selepas tiga kali dilakukan yang menaikkan lagi api kemar4han penyokong mereka.

Dengan pengasingan itu, ini bermakna pemain tinggi lampai itu tidak akan ber4ksi menent4ng Vietnam malam ini dan hanya kemungkinan diturunkan berd3pan Malaysia di Stadium Nasional Singapura, Ahad ini.

Menerusi tinjauan Arena Metro di laman sosial, ramai penyokong Indonesia mahu Safawi turvt diasingkan selepas Akhyar didapati positif Covid-19, Khamis lalu.

Apapun, diharapkan Safawi kekal fokus dan tidak mengendahkan seb4rang bentuk ‘ser4ngan’ penyokong Indonesia terutamanya di laman sosial.

Skuad negara bakal berd3pan misi wajib menang ke atas ‘musuh’ tradisi itu bagi meraih tiket ke separuh akhir Piala AFF kali ini.

Sumber – HM