Hasil Bedah Siasat Prebet Aziz

Tiada keced3raan fizikal lain yang boleh dikaitkan dengan unsur jen4yah dan pender4an pada anggota badan Allahyarham Prebet Abdul Aziz Aznam yang disy4ki terjun dari tingkat tiga bangunan kediaman sebuah kem tentera di Johor, pada 28 Ogos lepas.

Markas Tentera Darat Malaysia (TDM) dalam kenyataan hari ini memaklumkan, keputusan itu diperoleh hasil bed4h sias4t dijalankan doktor pakar dari Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru, pada 7 Sept.

“Anggota berkenaan didapati j4tuh dari aras tiga bangunan bilik penginapan kem di sana dan mengalami keced3raan par4h di bahagian kepala. Allahyarham kemudian dihantar ke Hospital Sultanah Aminah untuk rawatan.

“Bed4h si4sat dijalankan sehari selepas allahyarham disahkan men!nggal dunia pada 6 Sept lepas dan mendapati tiada keced3raan fizikal lain dalam badan jenazah yang boleh dikaitkan dengan unsur jen4yah dan pender4an,” kata kenyataan itu.

Susulan keputusan itu, kata TDM, pakar f0rensik dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) melawat lokasi kejadian bagi mengesahkan laporan bed4h sias4t konsisten dengan situasi tempat kejadian.

Menurut kenyataan itu, allahyarham dikatakan melapor diri di Balai Pengawal Pasukan Batalion Kesepuluh Rejimen Askar Melayu Diraja (10 RAMD) daripada tidak hadir tanpa cuti pada 28 Ogos.

“Allahyarham diletakkan dalam tangk4pan longgar di Bilik Bujang Kompeni A sementara menunggu dokumentasi selain dibacakan pertuduhan oleh pegawai memerintah,” katanya.

TDM dalam pada itu memaklumkan mereka terbuka untuk memberikan kerjasama serta bantuan kepada pihak PDRM bagi membantu sias4tan.

“TDM menyerahkan sepenuhnya kepada PDRM dan pada masa sama tidak berkompromi terhadap mana-mana pegawai dan anggota jika terlibat dengan sebarang perlakuan yang meny4lahi und4ng-und4ng.” katanya.

Sebelum ini, Bernama melaporkan seorang anggota tentera men!nggal dunia selepas dipercayai t3rjun dari tingkat tiga bangunan kediaman di sebuah kem tentera di Batu Pahat, Johor pada 28 Ogos lepas.

– Bernama https://www.malaysiakini.com/news/541813