Bukan perlawanan terakhir kami

Singapura: “Tidak berbaloi saya tinggalkan isteri, keluarga dan rakan-rakan jika hanya bermain untuk satu perlaw4nan sahaja”.

Demikian kata pemain sayap negara, Faisal Halim yang kini kembali memperkuatkan skuad Harimau Malaya menjelang 4ksi terakhir Kumpulan B menent4ng Indonesia di Stadium Nasional Singapura, Ahad ini.

Faisal, 23, yang terlepas tiga perlaw4nan awal susvlan perintah pengasingan oleh Kerajaan Singapura ekoran disahkan positif c0v-id-19 pada 4 Disember lalu, mengakui enggan melihat pasukan negara pulang awal daripada kempen kali ini.

Katanya, dia mahu membantu sepasukan meraih kemenangan untuk kekal ber4ksi di peringkat separuh akhir sekali gus dirinya turvt berpeluang ber4ksi di perlaw4nan berikutnya.

“Saya tak nak anggap ini adalah perlaw4nan yang terakhir buat saya dan juga rakan-rakan…saya dah terlepas tiga perlaw4nan sebelum ini.

“Sia-sia saya datang hampir sebulan tinggalkan isteri, anak, keluarga hanya bermain untuk satu perlaw4nan dan pulang. Itu adalah tidak berbaloi bagi saya dan rakan-rakan.

“Apa yang boleh saya katakan perlaw4nan menent4ng Indonesia ini satu perlaw4nan yang amat-amat penting untuk pemain dan rakyat Malaysia. Kita perlu menang walau apa cara sekali pun untuk layakkan diri ke separuh akhir,” kata pemain kelahiran Pulau Pinang itu.

Faisal atau lebih diken4li dengan panggilan Mickey dikalangan rakan sepasukan dan peminat melalui musim cukup sempurna sepanjang tahun ini bersama Terengganu FC dalam sa!ngan Liga Malaysia.

Jelasnya, dia mahu mengekalkan momentum itu dalam kempen Piala AFF kali ini dan bersedia untuk diturunkan jika diberi kepercayaan oleh pengendali pasukan, Tan Cheng Hoe.

“Memang sebelum datang Singapura saya katakan pada diri ini adalah peluang terbaik buat diri saya membuktikan sesuatu dan saya mampu bermain di peringkat yang lebih tinggi.

“Walaupun dugaan (disahkan positif c0v-id-19) yang datang saya terima dugaan dengan h4ti yang terbuka, secara jujurnya saya sudah bersedia dari segi mental dan fizikal menent4ng Indonesia, terpulanglah kepada taktikal jurulatih untuk menurunkan saya sebagai pemain gantian mahupun k3sebelasan utama,” katanya.

Malaysia wajib mel4kar kemenangan ke atas Indonesia selepas hanya memungut enam mata daripada tiga 4ksi sebelum ini.

Sebaliknya, skuad Garuda pula hanya memerlukan keputusan seri untuk terus mengibar cab4ran mereka di peringkat seterusnya.

Sumber – HM