JDT berjaya benam Kedah

ISKANDAR PUTERI: Juara bert4han, Johor Darul Ta’zim (JDT) mara ke separuh akhir Piala Malaysia selepas menew4skan Kedah Darul Aman FC (KDA FC) 1-0 pada 4ksi suku akhir kedua di Stadium Sultan Ibrahim, di sini, sebentar tadi.

Kemenangan itu meny4ksikan JDT akan menent4ng Terengganu FC pada 4ksi separuh akhir pertama di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak, Kuala Nerus pada Isnin ini yang bakal menjanjikan pert3mbungan menarik membabitkan kedua-dua pasukan.

Dalam perlaw4nan itu, pengendali JDT, Benjamin Mora membuat romb4kan kecil apabila menyenarai Gonzalo Cabrera yang ber4ksi di posisi sayap kiri manakala Guilherme De Paula diturunkan dalam k3sebelasan utama mengemudi posisi ser4ngan bagi menggantikan Bergson Da Silva.

Seawal minit k3sembilan pasukan tuan rumah dihidangkan peluang terbaik untuk membuka tirai jaringan selepas bola lorongan Arif Aiman Hanapi ke dalam kotak penalti tepat kepada De Paula namun dia menyepak bola tinggi melepasi palang gol.

Sepanjang 20 minit babak pertama, skuad kendalian Aidil Sharin Sahak tampak lebih gemar berkampung di kawasan sendiri bagi mengel4k skuad Harimau Selatan mel4kukan percub4an berbah4ya ke kubu pasukan Lang Merah.

Tuan rumah sekali lagi mengundang cemas pada bent3ng pelawat pada minit ke-32 apabila Ariff Aiman yang mel4kukan sepakan lintang tepat kepada Cabrera yang bertindak meremb4t bola ke gawang pasukan pelawat namun sempat ditepis penjaga gol, Mohd Shahril Sa’ari.

Ketika 4ksi berbaki empat minit babak pertama, tuan rumah berjaya memec4h kebvntuan jaringan selepas bola umpanan Leandro Velazquez di celah pemain skuad Lang Merah meny4ksikan Ariff Aiman menyusup masuk ke dalam kotak penalti dan melepaskan remb4tan kenc4ng tepat ke penjuru kanan gol menew4skan Mohd Shahril.

Sebaik babak kedua bermula, tuan rumah menggandakan asakan apabila Ariff Aiman bertindak secara solo pada minit ke-48 apabila menyusup masuk ke dalam kotak penalti di posisi sayap kanan dan meremb4t bola namun Mohd Shahril sudah bersedia menangkap bola kemas.

Ariff Aiman bagai duri dalam daging buat skuad Lang Merah apabila hampir mencipta gol kedua perib4di pada minit ke-52 selepas menyamb4r bola umpanan Velazquez namun bola remb4tan deras pemain muda JDT itu sempat ditepis keluar Mohd Shahril.

KDA yang ketinggalan tampak suk4r melepasi bent3ng tuan rumah, malah kelib4t Kpah Sherman dan Tchetche Kipre tampak hanya sekadar pelengkap pasukan apabila gag4l menyerlah untuk membvru gol.

Sumber : BH