Kalonda Mula Bersuara

Marcel Kalonda meluahkan rasa terkejvt dengan kenyataan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang mend@kwa dokumen yang dikemukan beliau untuk bergelar pemain naturalisasi sebagai tidak sah.

Malah pemain pertah@nan itu mempertahankan kedudukannya sebagai calon pemain warisan, dan bersedia mengemukakan permohonan baharu bagi merealisasikan impiannya beraksi bersama skuad Harim@u Malaya.

“Bagaimana saya boleh (dikatakan) mempunyai dokumen p@lsu,” ujar beliau kepada wartawan Nadi Arena, Zulhelmi Zainal Azam ketika dihubungi melalui panggilan telefon pada hari ini.

FAM menerusi media pada mulanya berkata semuanya (urusan menunjukkan) p0sitif.

“Saya bersedia dan berhasrat beraksi untuk negara kelahiran bapa saya (Sabah).”

Kalonda turut berkata dakwa@n mengemukakan dokumen p@lsu atau tidak sah adalah tudvhan yang berat.

Malah beliau berkata tudvhan sedemikian boleh menjejaskan imej beliau sebagai pemain profesi0nal.

“Saya amat kec3wa dengan dakw@an FAM itu. Apa yang mereka katakan tidak bagus kepada saya. Saya seorang pemain yang bersikap profesi0nal.

“Ia tidak bagus. Orang akan menilai bahawa saya telah mengemukakan dokumen p@lsu,” katanya lagi.

Berdasarkan laporan oleh wartawan Nadi Arena, Zulhelmi Zainal Adam yang turut menemui Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam mengenai isu Kalonda mengesahkan satu d0kumen yang dipercayai tidak sahih membabitkan permohonan pemain itu adalah sijil lahir bapanya.

Dalam satu kenyataan media yang disiarkan semalam, Persatuan Bola Sepak Malaysia mengesahkan tidak akan meneruskan niat menjadikan Marcelo Kolonda sebagai pemain naturaliasi

Ia selepas pengesahan daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang mengesahkan salah satu dokumen yang diserahkan oleh pemain pertah@nan daripada Congo itu mengandungi maklumat tidak s@hih.

Nama Kalonda sebelum ini menjadi sebutan peminat bola sepak di Malaysia selepas dikatakan mempunyai pertalian d@rah dengan Malaysia selepas datuknya berasal dari Sabah.