Kejutan dari JDT?

Kuala Lumpur: Saingan Liga Malaysia (Liga M) pada musim depan boleh d!katakan agak suram tanpa seb4rang kejut4n apabila urusan jual beli pemain import ketika ini dilihat hany4lah membabitkan individu sama saja.

Situasi terbabit bukan hanya membabitkan pasukan kerdil, malah turvt menjangkiti kelab bertaraf gergasi dengan mereka lebih berminat mengambil awang import kitar semula daripada menggajikan individu baharu untuk mengisi k3sebelasan utama.

Pengarah Urusan Action Football Asia Sdn Bhd, Effendi Jagan Abdullah ketika dihubungi Arena Metro berkata, setakat ini tiada lagi pemain import berprofil tinggi dibawa masuk oleh kelab Liga M untuk memperkuatkan pasukan masing-masing.

Beliau berkata, situasi berken4an berlaku mungkin disebabkan pengurusan kelab tidak mempunyai peruntukan besar selain bimbang tersal4h langkah mengambil pemain import kurang ‘menjadi’ namun perlu membayar mereka dengan harga tinggi.

Berikutan itu, katanya, tiada elemen kejut4n ditampilkan pada musim depan sekali gus penyokong bola sepak tanah air akan melihat corak permainan sama dan kurang men4rik.

“Saya lihat tiada pemain berprofil tinggi diambil oleh pasukan Liga M kerana kebanyakan mereka lebih berminat menggunakan individu sama. “Berdasarkan pergerakan pemain sekarang ini boleh d!katakan tiada beza berbanding musim lalu cuma pemain import terbabit menukar pasukan saja. “Kadangkala, kedatangan pemain baharu ini akan mempamerkan corak permainan lebih men4rik sekali gus mampu membantu pasukan meraih keputusan positif,” katanya.

Antara awang import kitar semula ialah bekas peny3rang import Kedah Darul Aman FC (KDA FC), Kipre Tchetche dan Kpah Sherman yang akan ber4ksi untuk Terengganu FC (TFC) pada musim depan.

Selain itu, KDA FC pula menyamb4r tonggak tengah TFC kelahiran Ivory Coast, Dechi Marcel untuk menguatkan pasukan terbabit kel4k.

Bekas pemain Mel4ka United, Jang Suk-won pula akan ber4ksi untuk skuad Helang Merah pada musim depan sekali gus tiada faktor kejut4n dalam barisan awang import KDA FC.
Sementara itu, Effendi berkata, jika ada kejut4n nanti mungkin hanya membabitkan juara lapan kali Liga Super Johor Darul Ta’zim (JDT) yang akan membawa pemain berprofil tinggi untuk mengguatkan pasukan mereka.

“Kebiasaannya JDT tidak akan mengambil pemain import yang ber4ksi dalam Liga Super kerana mereka lebih berminat membawa masuk individu baharu sekali gus mampu memberi impak positif kepada pasukan,” katanya.

Sumber – HM