Masih ada yang sayang De Paula

Singapura: Siapa kata penyokong Harimau Malaya ‘beng4ng’ dengan Guilherme de Paula! Ini kerana sepanjang 4ksi Malaysia menent4ng Laos di Stadium Bishan meny4ksikan penyokong sentiasa meluangkan nama peny3rang natur4lisasi negara itu.

Hampir 200 peminat yang hadir mahukan pengendali negara, Tan Cheng Hoe memasukkan De Paula khususnya selepas pasukan mendahului 2-0 pada babak pertama.

Akhirnya harapan menggunung penyokong tegar Harimau Malaya itu menjadi kenyataan apabila pemain kelahiran Brazil itu dimasukkan pada minit ke-81 bagi menggantikan Safawi Rasid.

Kemasukan De Paula mendapat tepukan gemuruh peminat di stadium dan ayam tambatan Johor Darul Ta’zim (JDT) sempat ‘berpeluh’ sebelum 4ksi ditamatkan oleh pengadil, Ammar Ebrahim Hasan dari Bahrain.

Malah, sejurus berakhir perlaw4nan, bekas pemain Selangor, Kuala Lumpur dan Perak itu berdiri paling depan memimpin nyanyian lagu Negaraku yang did3ndangkan penyokong di stadium.

Sebenarnya tidak semua penyokong Malaysia yang mar4h terhadapnya dan itu dibuktikan dalam 4ksi kedua Kumpulan B sa!ngan Piala AFF di sini.

Apapun, De Paula harus meningkatkan lagi prestasinya selepas beberapa peny3rang tempatan mula mempamerkan taring dengan Safawi Rasid meled4k hatrik membantu pasukan membelasah Laos 4-0.

Aksi terbaik Luqman Hakim Shamsudin dan Shahrel Fikri di jent3ra ser4ngan ketika ini, perlu diambil s3rius oleh De Paula bagi mer3but kembali posisinya untuk baki dua lagi 4ksi Kumpulan B menent4ng Vietnam dan Indonesia.

Hasil kemenangan besar ke atas Laos itu, skuad negara kini memimpin carta kumpulan dengan enam mata selepas turvt meraih tiga mata ke atas Kemboja, Isnin lalu.

Sumber : hmetro