Masih mengharapkan De Paula?

KUALA LUMPUR: Walaupun tidak diletakkan harapan tinggi dan pernah dikrit!k hebat, sentuhan daripada Guilherme De Paula tetap dit4gih untuk 4ksi pembukaan Kumpulan B sa!ngan Piala AFF 2020 berd3pan Kemboja di Stadium Bishan, Singapura, esok.

Ketua jurulatih skuad kebangsaan, Tan Cheng Hoe juga mengharapkan impak yang positif daripada pemain natur4lisasi ketiga negara itu dalam membantu pasukan mendapatkan kemenangan sulung dan tiga mata penting dalam kejohanan ‘Piala Dunia Asia Tenggara’ itu.

Malah, bekas pengendali Kedah itu juga percaya bahawa De Paula sudah matang dalam menyerap pelbagai tek4nan yang diberikan terutama selepas dilihat sentiasa menjadi bahan krit!kan sebahagian penyokong Harimau Malaya sebelum ini.

“Kita lihat dalam latihan dia (De Paula) bersungguh-sungguh dan memiliki keyakinan tinggi. Kita harap dia boleh beri sesuatu atau menjaringkan gol dan memberi impak yang terbaik untuk pasukan.

“Tapi bukan sahaja De Paula, k3seluruhan pemain yang diturunkan juga diharap dapat memberi persembahan yang terbaik,” katanya pada sidang media yang diadakan secara maya, hari ini.

Berdasarkan rekod, De Paula hanya meled4k satu gol menerusi sepakan penalti ketika Harimau Malaya tew4s 1-2 di tangan Vietnam dalam kempen kelayakan Piala Dunia, Jun lalu selain meled4k satu gol dalam perlaw4nan latihan menent4ng Kuwait yang mana skuad negara tumpas 1-4.

Pemain kelahiran Brazil itu mempunyai rekod bvruk di mata penyokong Harimau Malaya dengan ada yang mencadang Cheng Hoe tidak menyenaraikannya lagi untuk tugasan bersama skuad negara.

Justeru, kempen Piala Suzuki AFF ini harus menjadi medan untuk dia menutup mulut pengkrit!k terutama kejohanan ini membabitkan 4ksi lebih seimbang apabila hanya berd3pan pasukan dari Asia Tenggara.

Selain itu, Cheng Hoe tampak tidak cemas dengan kelib4t peny3rang Kemboja, Chan Vathanaka yang mungkin mengetahui sedikit sebanyak ‘rahsia’ Harimau Malaya kerana pernah ber4ksi dalam Liga Malaysia (Liga M).

“Kita tahu Vathanaka pernah bermain di Liga M, tapi kita tidak boleh fokus dia seorang dan kita perlu lihat beberapa pemain muda mereka yang boleh beri kami masal4h,” katanya.

Sumber : BH