Pemain TFC ini sangat berbah4ya

JOHOR BAHRU: Kapten Johor Darul Ta’zim (JDT), Farizal Marlias menganggap pemain import Terengganu FC (TFC), Jordan Mintah cukup berbah4ya dan perlu diawasi apabila kedua-dua pasukan bert3mbung pada 4ksi separuh akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak, Isnin ini.

Penjaga gol skuad Harimau Selatan itu tidak begitu mengenali pemain import TFC itu selepas dua kali menent4ng kelab dari Pantai Timur itu, Mintah tidak ber4ksi kerana bermain untuk Terengganu FC II.

“Tapi apa yang saya lihat pada rakaman video, Jordan adalah seorang pemain berbah4ya di hadapan gol dan sentiasa mencari ruang untuk menjaringkan gol malah dia juga bijak menyudahkan sepakan percuma dan kami harus berh4ti-h4ti,” katanya.

Mengulas mengenai pert3mbungan menent4ng skuad kendalian Nafuzi Zain pada 4ksi separuh akhir pertama, Farizal mengakui TFC pasukan mantap musim ini, namun dalam permainan bola sepak apa jua boleh berlaku.

“Cara permainan Terengganu tidak jauh beza dengan JDT dan mereka memiliki pemain yang berkebolehan dan teknik permainan yang baik malah pantas untuk mel4kukan ser4ngan bal4s yang mampu beri ancam4n terhadap bent3ng kami.

“Justeru kita harus berh4ti-h4ti apabila bertandang ke Terengganu bagi mengharungi 4ksi separuh akhir pertama kerana kami inginkan kemenangan walaupun ber4ksi di tempat law4n dan apa yang penting barisan pertahanan kami tidak boleh dibol0si.

“Jika Terengganu mencipta jaringan sudah pasti ia beri tek4nan buat kami dan seeloknya sas4ran kami adalah membvru kemenangan dan apa yang kami tekankan adalah tidak terlalu yakin sebaliknya ber4ksi seperti biasa bagi mengel4k tek4nan,” katanya.

Pert3mbungan JDT dan TFC ini adalah ulangan musim 2018 apabila JDT tersingk!r selepas tew4s 2-3 secara agregat kepada skuad Penyu manakala pada musim 2019, JDT meny!ngkirkan anak didik Nafuzi dengan agregat 5-1 pada 4ksi suku akhir.

Farizal juga mengingatkan rakan sepasukannya supaya tidak terjebak dengan helah permainan TFC dan sentiasa memberi 100 peratus fokus sepanjang 90 minit perlaw4nan dan tidak mel4kukan k3silapan mudah.

Katanya, pemain TFC seperi Faisal Halim dan Faiz Mansor tampak begitu licik dan perlu diawasi selepas kedua-dua pemain itu begitu menyerlah ketika pasukan itu menew4skan Sarawak United pada 4ksi suku akhir, Selasa lalu.

“Saya jangkakan ia perlaw4nan menarik dan mendebarkan kerana sepanjang sa!ngan Liga Super rekod pertemuan kami dan Terengganu seimbang selepas kami pernah tew4s dengan mereka pada 4ksi liga dan menang pada pusing kedua. Jadi ia ibarat final buat kami,” kata Farizal.

Sumber : BH