Pendedahan oleh MB Kedah

Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor mendedahkan peruntukan RM1.5 juta untuk membayar tungg4kan gaji pemain yang diumumkan oleh kerajaan sebelum ini sebenarnya masih belum diluluskan.

Katanya, peruntukan itu masih berada di peringkat perbincangan dan kerajaan negeri sebenarnya tidak sempat untuk meluluskannya.

“Pengumuman kerajaan lama bahawa sebanyak RM1.5 juta diguna untuk membayar gaji tertungg4k pemain Kedah sebetulnya baru dalam peringkat cadangan dan dibentangkan dengan pembayaran sememangnya tidak dibuat,” katanya kepada Arena Metro.

“Pihak pentadbiran kerajaan negeri berpandangan sebaiknya kelulusan jumlah yang besar itu dibuat oleh kerajaan baharu.

“Kita pertimbang untuk meluluskan bayaran itu disamping inisiatif lain yang diambil kerajaan untuk menyelesaikan masalah berbangkit dalam KFA.”

Sanusi juga menyel4r kepimpinan kerajaan negeri di bawah Mukhriz Mahathir atas keg4galannya menyelesaikan masalah kewangan pasukan.

“Presiden KFA sebelum ini patut menyelesaikan perkara berbangkit termasuk kontrak yang ditandatangani bersama pihak ketiga tanpa membuat kajian kewangan terlebih dahulu.

“Komitmen kewangan yang terlalu besar dalam kontrak yang ditandatangani mengakibatkan KFA berada dalam prestasi kewangan yang tenat, bagaimanapun kerajaan di bawah kepimpinan saya akan beri perhatian kepada masalah ini kerana bola sepak adalah sukan rakyat.”

Sumber : https://football-tribe[.]com/malaysia/2020/05/28/mb-kedah-peruntukan-rm1-5-juta-belum-diluluskan-sebab-itu-pemain-belum-dapat-gaji/