Pengadil tertinggal kad?

Kuala Terengganu: Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar melahirkan kekec3waan terhadap mutu pengadilan ketika pertemuan Terengganu FC (TFC) menent4ng Johor Darul Ta’zim (JDT) pada 4ksi separuh akhir pertama sa!ngan Piala Malaysia di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak, semalam.

Beliau yang juga Presid3n Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT), bagaimanapun memuji semangat kental dipamerkan pemain skuad Penyu walaupun adakalanya permintaan mereka tidak dilayan pengadil.

“Tahniah TFC atas k3sungguhan yang dipamerkan. Walaupun ter!kat dengan jaringan satu sama, ia bukan penghalang untuk pemain b4ngkit dalam perlaw4nan kedua nanti. Diharapkan mutu pengadilan lebih baik untuk 4ksi separuh akhir kedua di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri,” tulis Menteri Besar Terengganu dalam laman Instagramnya hari ini.

Terdahulu pemilik JDT, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim turvt melahirkan rasa kec3wa mengenai mutu pengadilan yang disifatkan baginda cukup teruk.

Pada 4ksi berk3sudahan seri 1-1 itu hasil jaringan Jordan Mintah bagi pasukan TFC pada babak pertama dan Bergson Da Silva, JDT pada separuh masa kedua, sekurang-kurangnya tiga ins!den membabitkan pemain JDT boleh dilay4ngkan kad atau diperintahkan keluar padang selepas jelas meng4sari pemain TFC berdekatan pengadil.

Insid3n pertama membabitkan tind4kan tonggak pertahanan JDT, Shane Lowry yang meng4sari Mintah yang ketika itu sudah pun terbaring dan men0lak penjaga gol, Suhaimi Husin yang men4riknya untuk meleraikan percakaran ketika pergelutan di dalam kotak penalti pada minit ke-70.

Kedua dan ketiga membabitkan Natxo Insa diberi layanan ‘istemewa’ walaupun jelas menyepak bola selepas pengadil meniupkan wisel bagi melambatkan permainan dan hadangan ker4snya terhadap pemain TFC pada penghujung perlaw4nan.

Namun pengadil bertugas, Tuan Mohd Yaasin Tuan Mohd Hanafiah bagaikan tertinggal kad di bilik persalinan selepas tidak memberi seb4rang am4ran kepada pemain JDT itu sekali gus mengundang kemar4han 20,000 peminat setia yang hadir ke stadium dengan harapan melihat perlaw4nan men4rik.

Pada 2015, juga di stadium sama, penyokong tuan rumah merusuh kerana tidak berpu4s h4ti dengan mutu pengadilan ketika pertemuan dengan wakil Singapura, Lions XII pada 4ksi separuh akhir Piala FA yang mengakibatkan sebuah ambulans dibakar dan 22 penyokong ditahan.

Sumber : HM