Pengadil Teruk!!

Mutu pengadilan yang dianggap kurang berkualiti ketika aksi Liga Super antara Terengganu FC (TFC) dan Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin kelmarin (minggu lepas) mendapat kec4man di media sosial.

Perkara itu turut mendapat perhatian pemilik JDT, Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang mendakwa kualiti dipamerkan pengadil perlawanan sebagai teruk dan gagal mengawal perlawanan dengan baik.

Tanpa menyebelahi mana-mana pihak, Tunku Ismail yang juga Tunku Mahkota Johor (TMJ) menyifatkan TFC sepatutnya mendapat satu atau dua penalti dan penyer4ngnya, Dominique Da Sylva perlu dilayangkan kad merah.

“Tahniah Terengganu. Masa depan yang cerah buat Terengganu FC. Sikap profesionalisme yang tinggi oleh ketua pasukan dan potensi yang tinggi oleh pemain muda.

“Bukan mudah untuk JDT. Pengadil teruk dan tidak mengawal permainan dengan baik. Sepatutnya satu atau dua penalti buat Terengganu dan kad merah terhadap penyer4ng Terengganu yang melakukan kek4saran (mengangkat kaki) yang tinggi.

“Apa pun perlawanan sudah tamat. Tahniah kepada kedua-dua pasukan. Padang dan stadium first class. Tahniah dan terima kasih,” kata TMJ yang membuat satu komen di laman Instagram, officialterengganufc.

Antara ins!den yang dianggap pengadil, Wan Mohamad Tarmizi Wan Ibrahim sepatutnya memberikan sepakan penalti kepada TFC adalah ketika pemain tengah JDT, Natxo Insa meng4sari Da Sylva.

Malah, beberapa pihak turut menganggap Da Sylva seharusnya dilayangkan kad merah selepas melakukan kek4saran berb4haya apabila mengangkat kaki tinggi yang terkena bahagian dada Insa. – MalaysiaGazette

Sumber : https://malaysiagazette.com/2020/09/13/terengganu-patut-dapat-2-penalti-tmj/