Penyerang terkenal liga Thailand sah sarung jersi Selangor

Kuala Lumpur: Selangor FC menges4hkan peny3rang kelahiran Brazil Herlison Caion yang ber4ksi bersama kelab Thailand Muangkan United, sebagai import ketiga pasukan bagi menghadapi sa!ngan Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Berasal dari Caxias, pemain berusia 31 tahun itu mula menjinakkan diri dalam kancah bola sepak Asia sejak berusia 19 tahun apabila ber4ksi di Liga Korea bersama Gangwon FC (2009-10) dan kembali bermain di Korea Selatan pada 2018 bersama Daegu FC.

Dalam Liga Thailand, pemain berketinggian 184 sentimeter (cm) menjaringkan 34 gol dan 13 bantuan gol dalam 85 penampilan bersama Navy FC, PT Prachuap FC, Chonburi FC, Suphanburi FC dan Muangkan United dari 2019 hingga 2021.

K etua jurulatih Selangor FC Michael Feichtenbeiner yakin penyertaan Caion ke kem Gergasi Merah sesuatu yang positif berdasarkan pengalaman dan kebolehan dimiliki pemain itu.

“Saya gembira kami dapat menandatangani dan meyakinkan Caion untuk berpindah dari Thailand ke Malaysia. Dia menjadi pemain yang diken4li dan terbukti kebolehannya dalam bola sepak Thailand sejak 4, 5 tahun lepas.

“Dengan gaya bola sepaknya, dia boleh menyesuaikan diri dengan bola sepak peralihan yang kami mahu mainkan. Kami memerlukan pemain yang boleh menjaringkan gol dan dengan pengalamannya menjaringkan banyak gol di Asia Tenggara, saya mempunyai perasaan yang baik dan keyakinan sepenuhnya kepadanya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Caion yang pernah berkhidmat bersama pasukan Denmark, HB Koge pada 2015, berharap dapat bekerjasama demi mencapai rancangan ditetapkan oleh pasukan.

“Mengikut rancangan yang disampaikan kepada saya, kelab ini akan berusaha untuk mencapai kejayaan bersama. Saya percaya musim ini akan menjadi tahun di mana kelab akan mendapat pencapaian hebat kerana saya yakin kita mampu mendapatkannya,” katanya.

Caion pemain keenam diperken4lkan untuk membarisi pasukan utama selepas Selangor FC memperken4lkan Samuel Somerville, Fazly Mazlan, Zahril Zabri dua pemain import dari Jordan – Yazan Al-Arab dan Baha Abdelrahman.

Sumber – HM