Permata baharu bola sepak JDT & Malaysia

KUALA LUMPUR: Liga Malaysia (Liga M) 2021 menjadi ken4ngan paling manis buat bintang muda Johor Darul Ta’zim (JDT), Arif Aiman Hanapi apabila dinobatkan sebagai Pemain Paling Bernilai (MVP) pada majlis Anugerah Bolasepak Kebangsaan 2021 (ABK21) yang diadakan secara virtual, malam tadi.

Paling men4rik, pemain berusia 19 tahun itu mel4kar sejarah menjadi pemain termuda merangkul anugerah utama itu selepas rakan sepasukan, Safawi Rasid mel4kukannya pada tahun 2018 ketika berusia 21 tahun.

Arif yang menjadi antara watak penting JDT menjulang trofi Liga Super buat kali kelapan berturvt-turvt musim ini dan Piala Sumbangsih serta membantu kelab Harimau Selatan mara ke perlaw4nan akhir Piala Malaysia 2021, turvt meraih Anugerah Peny3rang Terbaik dan Pemain Muda Terbaik.

Pemain lincah yang menghasilkan tiga gol dalam 31 penampilan musim ini berkata, kejayaan yang dikecapi ini tidak akan dicapai tanpa sokongan pemilik JDT yang juga Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim serta rakan sepasukan.

“Terima kasih kepada TMJ kerana sentiasa menjadi tulang bel4kang dan juga kepada jurulatih Benjamin Mora serta barisan kejurulatihan yang lain kerana sentiasa memberi sokongan dan percaya kepada saya untuk bermain banyak perlaw4nan pada tahun ini,” katanya yang kini bersama skuad Harimau Malaya bagi mengharungi kempen Piala AFF 2020 di Singapura.

Bagi kateg0ri Anugerah Peny3rang Terbaik, Arif mengat4si cab4ran dua lagi calon akhir, Darren Lok (PJ City FC) dan Faisal Abdul Halim (Terengganu FC) manakala dalam kateg0ri Anugerah Pemain Muda Terbaik pula, dia menafikan dua calon dari Selangor, Ahmad Danial Ahmad Asri dan Mukhairi Ajmal Mahadi.

Bagaimanapun Arif tidak k3seorangan membawa pulang trofi ABK21 ke kem JDT apabila Matthew Davies meraih gelaran Pertahanan Terbaik buat kali kedua selepas tahun 2017 manakala Farizal Marlias pula merekod gelaran Penjaga Gol Terbaik buat kali keenam selepas edisi 2009, 2015, 2018, 2019 dan 2020.

Selain kejayaan peny3rang dari Brazil, Bergson da Silva meraih Kasut Emas dengan meled4k 30 gol dalam semua pertandingan musim ini, kelab Harimau Selatan itu turvt gah dengan menerima gelaran Pasukan Terbaik.

Bojan Hodak yang membimbing KL City mencipta kejutan menjuarai Piala Malaysia selepas menew4skan JDT 2-0 musim ini, menerima Anugerah Jurulatih Terbaik, manakala peny3rang City Boys yang juga penjaring terbanyak Piala Malaysia dengan 10 gol, Romel Morales dinobatkan sebagai Pemain Import Terbaik.

Kapten Kedah Darul Aman (KDA), Baddrol Bakhtiar pula meraih kejayaan berganda apabila membawa pulang trofi Pemain Tengah Terbaik dan Penjaring Terbanyak Tempatan Liga Super selepas meled4k tujuh gol.

Seramai 403 daripada 843 pemain disenarai pendek berdasarkan penampilan bersama pasukan masing-masing sebelum dibawa ke Jawatanku4sa Saringan ABK21 yang mengundi 10 pemain terbaik bagi setiap kateg0ri.

Pemain dipilih dalam setiap kateg0ri mengikut posisi yang didaftarkan oleh pasukan masing-masing dengan 23 ketua jurulatih, 23 ketua pasukan Liga Super dan Liga Perdana serta 23 wakil media mengundi 10 pemain bagi setiap kateg0ri itu pada 19 November dan berakhir 21 November 2021.

Senarai Pemenang ABK21Pemain Paling Bernilai (MVP):

Arif Aiman Hanapi (JDT)

Penjaga Gol Terbaik: Farizal Marlias (JDT)

Pertahanan Terbaik: Matthew Davies (JDT)

Pemain Tengah Terbaik: Baddrol Bakhtiar (KDA)

Peny3rang Terbaik: Arif Aiman Hanapi (JDT)

Pemain Muda Terbaik: Arif Aiman Hanapi (JDT)

Pemain Import Terbaik: Romel Morales (KL City)

Jurulatih Terbaik: Bojan Hodak (KL City)

Anugerah Kasut Emas: Bergson da Silva (JDT)

Penjaring Terbanyak Tempatan Liga Super: Baddrol Bakhtiar (KDA)

Penjaring Terbanyak Tempatan Liga Perdana: Nurshamil Abd Ghani (Kelantan)

Penjaring Terbanyak Liga Super: Ifedayo Olusegun (Selangor)

Penjaring Terbanyak Liga Perdana: Fernando Rodriguez (JDT II) dan Jordan Mintah (TFC II)

Pasukan Terbaik: JDTAnugerah Fair Play: Skuad Projek FAM-MSN

Sumber : BH