Tak semua orang tahu Selangor pasukan baik Liga M

KUALA LUMPUR: Bekas ketua jurulatih FELDA United FC, Mohd Nidzam Jamil tidak melihat keputusannya untuk menggalas tanggungjawab sel4ku penolong ketua jurulatih Selangor FC, sebagai ‘turun pangkat’.

Sebaliknya, beliau berkata ia adalah keputusan mudah untuk beliau mengembalikan era kegemilangan skuad Gergasi Merah walaupun menerima tawaran menjadi ketua jurulatih daripada beberapa pasukan Liga Perdana.

“Saya tidak memilih ke pasukan lain kerana merasakan ini waktu terbaik untuk balik ke Selangor. Ini bukan pilihan susah buat saya untuk katakan tidak kerana semua orang tahu Selangor antara pasukan yang baik di Liga Malaysia.

“Malah saya tertarik dengan projek sedang dilakukan Selangor dengan memberikan penumpuan s3rius terhadap pembangunan pemain muda dari Selangor 2 dan 3, serta graduan dari Akademi Mokhtar Dahari (AMD) yang turvt berada di sini,” katanya dalam kenyataan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) hari ini.

Mohd Nidzam dan Karsten Neitzel dilantik sebagai penolong ketua jurulatih Selangor pada 22 Nov lalu, bagi membantu Michael Feichtenbeiner menghadapi sa!ngan Liga Super musim 2022.

Sementara itu, Mohd Nidzam tidak menafikan Selangor mempunyai nilai sentimental tersendiri buat dirinya, kerana di sanalah beliau memulakan karier bola sepaknya.

“Dari sinilah saya mengenali bola sepak, bermula menjadi pengutip bola, berlatih di akademi sebelum bermain di semua kejohanan peringkat umur di Selangor dan diserap ke pasukan senior.

“Malah semasa remaja dulu, saya sanggup naik bas dari Kajang untuk meny4ksikan perlaw4nan membabitkan Selangor. Segala ken4ngan itu memang seronok yang menjadikan saya mahu jadi sebahagian daripada Selangor dan saya rasakan ini tempoh paling baik bersama pasukan,” katanya.

Mohd Nidzam sebelum ini menggalas tanggungjawab sebagai ketua jurulatih FELDA United selama dua musim pada 2019 dan 2020, selain pernah menjadi penolong ketua jurulatih kepada B Satianathan pada musim 2017 dan 2018 untuk pasukan berken4an.

Sebagai pemain, Mohd Nidzam pernah menyarung jersi Selangor selama lima musim dari 1999-2004, selain pernah ber4ksi dengan PKNS, Negeri Sembilan dan Proton FC.

Sumber – BH