Thailand tiada masalah belasah Indonesia

KUALA LUMPUR: Gelaran ‘Raja Bolasepak Asia Tenggara’ hampir berada dalam genggaman Thailand selepas juara lima kali itu membenam Indonesia 4-0 pada 4ksi final pertama Piala AFF 2020, sebentar tadi.

‘Messi Thailand’, Chanathip Songkrasin yang cemerlang pada separuh akhir terus menjadi pemusnah apabila dua jaringannya membantu skuad ‘Gajah Perang’ memiliki kelebihan besar menuju ke final kedua, Sabtu ini.

Pada 4ksi di Stadium Nasional Singapura itu, Thailand bermula garang apabila hanya memerlukan dua minit untuk mendahului menerusi Chanathip.

Hantaran Philip Roller disambut dengan baik oleh kapten Thailand itu sebelum percub4annya yang menerjah gawang gol Indonesia hanya mampu dilihat Nadeo Argawinata.

Permainan pantas Thailand yang kerap kali bergerak menerusi bahagian sayap sentiasa mengancam Indonesia dan mereka nyaris melebarkan jurang pada minit ke-13.

Hantaran lintang daripada sebelah sayap kiri Thailand menemui Bordin Phala namun volinya dihalang Asnawi Mangkualam di depan pintu gol Indonesia sebelum t4ndukan susvlan Elias Dolah melewati palang.

Anak buah Shin Tae Yong mensia-siakan peluang terbaik untuk meng!kat kedudukan pada minit ke-40 apabila percub4an Alfeandra Dewangga yang hanya berd3pan Siwarak Tedsungnoen melambung tinggi.

Bersambung babak kedua, Indonesia yang sedang mengancam kubu Thailand terpaku dengan ser4ngan bal4s pantas Thailand yang disud4hkan oleh Chanathip untuk gol kedua mereka pada minit ke-51.

Selepas percub4an penjaring terbanyak Indonesia, Irfan Jaya pada minit ke-61 diselam4tkan Siwarak, Thailand beroleh gol ketiga enam minit berselang menerusi Supachok Sarachat disusuli gol keempat oleh Bordin (m83).

Sumber – BH