Umpama langit dan bumi

KUALA LUMPUR: Malaysia dan Thailand tampak berkongsi ‘cita rasa’ yang sama apabila turvt membawa ‘kuda tua’ pada sa!ngan Piala AFF 2020 di Singapura.

Skuad Harimau Malaya membawa ‘Harimau Import’, Guilherme de Paula yang berusia 35 tahun sementara skuad ‘Gajah Perang’ membariskan peny3rang berusia 33 tahun, Teerasil Dangda.

Namun, kedua-dua pemain berpengalaman ini mengharungi kempen yang jauh berbeza ‘bagai langit dengan bumi’ terutamanya daripada kualiti permainan dan jumlah jaringan yang disumbangkan.

Berdasarkan rekod, Teerasil membal4s kepercayaan yang diberikan dengan meled4k empat gol dalam sa!ngan setakat ini.

Peny3rang BG Pathum United itu menjaringkan dua gol ketika menent4ng Myanmar dan dua gol lagi ketika berd3pan Filipina – dua daripada empat gol itu adalah sepakan penalti.

Berdasarkan jumlah jaringan terbabit, Teerasil turvt mencipta nama sebagai penjaring terbanyak sepanjang zaman kejuaraan itu dengan 19 gol sekali gus memint4s rekod peny3rang Singapura, Noh Alam Shah (17 gol).

Sementara De Paula pula masih berg3lut pada kempen kali ini dan belum merekodkan seb4rang jaringan walaupun diturunkan dalam tiga perlaw4nan berd3pan Kemboja, Laos dan Vietnam.

Ketika berd3pan dua pasukan di ranking lebih rendah iaitu Kemboja dan Laos, peny3rang dari Brazil itu boleh d!katakan ber4ksi dengan baik namun tidak cukup untuk mencatat nama sel4ku penjaring.

Berdepan Vietnam, lebih suk4r untuk meletakkan harapan di bahu De Paula untuk merobek gawang juara bert4han itu yang berk3sudahan dengan kekal4han 0-3 buat skuad negara.

Mungkin nampak ‘kejam’ apabila membandingkan De Paula dengan Teerasil yang dilabel sebagai antara peny3rang terbaik ASEAN kerana jaringan gol dibantu dengan pelbagai faktor, tidak hanya kualiti peny3rang itu sendiri.

Tetapi persoalannya, jika Teerasil boleh, mengapa tidak De Paula?

Berdepan Indonesia yang juga berada pada ranking lebih rendah berbanding Malaysia, namun diperkuat kudr4t pemain muda, mungkinkah ini peluang terakhir De Paula untuk menutup mulut pengkrit!k?

Sumber – BH